Drev "Blocket för droger" – elva års fängelse

TT

Publicerad 2024-04-05

Sajten Flugsvamp har liknats vid ett Blocket för droger. Arkivbild.

Flugsvamp 3.0, den tredje upplagan av sajten som kallats ”Blocket för droger”, kan ha omsatt uppemot 2,5 miljarder kronor på tre år.

Nu döms en 41-årig man som ska ha drivit sajten till fängelse i elva år och tio månader.

Mannen döms för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott, meddelar Stockholms tingsrätt.

Två medåtalade män, båda 30 år gamla, döms till fängelse i sex år och sex månader respektive fyra år och sex månader för bland annat medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Bevisningen i målet har till stora delar bestått av spårning av kryptovalutatransaktioner och information från beslagtagen elektronik.

På darknet

Sajten som uppstod på darknet i slutet av 2018 kort efter att Flugsvamp 2.0 släckts ned, fungerade som en marknadsplats för köpare och säljare av narkotika. Affärsidén var att importera narkotika till Sverige och sedan sälja den inom landet, enligt åklagaren.

På sajten såldes bland annat narkotiska preparat som bensodiazepiner, cannabis, centralstimulantia, hallucinogener, opiater och andra droger.

Enligt åtalet ska den fram till att den stängdes i november 2021, ha omsatt motsvarande 2,5 miljarder kronor. Tingsrätten konstaterar att den exakta omfattningen är svårbedömd, men att omsättningen av kryptovalutan Bitcoin uppgår till minst en halv miljard.

Miljardomsättning?

Vinsten för huvudmannen och de två medhjälparna har enligt åtalet motsvarat drygt 75 miljoner kronor.

Sajten har de senaste tio åren funnits i flera versioner och 2022 dömdes en 30-årig man som administrerade Flugsvamp 2.0 till elva år och åtta månaders fängelse. Mannen befinner sig på flykt utomlands och är internationellt efterlyst.

Den efterföljande versionen som 41-åringen nu döms för har enligt tingsrätten haft en ”klart högre” omsättning och vinst.