Skyttedals resultat i Aftonbladets EU-valkompass: 79 % SD

Publicerad 2024-04-29

STRASBOURG. Efter veckor kantade av uteslutningsärenden, skottkärror och helikoptrar tog sig Sara Skyttedal till EU-parlamentet – för första gången som representant för Folklistan.

Men i Aftonbladets valkompass – där blir hon sverigedemokrat.

– Det verkar vara något fel på testet, säger Sara Skyttedal.

2019 tog sig Sara Skyttedal in i EU-parlamentet för Kristdemokraterna med målbilden att ”göra EU lagom igen”. Fem år – och ett omtalat partiskifte – senare sitter hon i en av EU-parlamentets många barer och klickar sig genom Aftonbladets valkompass.

I det 25 frågor långa testet får Folklistans toppkandidat ta ställning till frågor om allt från permanenta inre gränskontroller i EU – till kvotering i bolagsstyrelser.

– Det är sämst. Det är riktigt dåligt. Håller inte alls med, det får jag välja här, säger Skyttedal.

När frågan om ett förbud mot försäljning av nya diesel- och bensinbilar från 2035 kommer gör sig den gångna mandatperioden påmind. När beslutet röstades genom – då röstade Skyttedal nämligen för.

– Jag håller inte alls med... men jag röstade annorlunda när det var dags här, för jag hade partipiskan från Kristdemokraterna. Det kändes inte bra, jag gick emot vad jag själv tyckte, säger Sara Skyttedal.

Sara Skyttedal gör Aftonbladets EU-valkompass på plats i Strasbourg.

När slutresultatet kommer är det inte heller Kristdemokraterna Sara Skyttedal ligger närmast i april 2024 – utan Sverigedemokraterna. Enligt Aftonbladets valkompass delar Skyttedal åsikt med SD i 79 % av valfrågorna.

– Det verkar vara något fel på testet. För jag blev ju egentligen hundra procent Folklistan men det står inte här, det är något fel på Aftonbladets test?

Hur känns det att vara 79 procent sverigedemokrat?

– Uppenbart är det 20 procent till som behövs, och det är det jag står för.

Sara Skyttedal visar resultatet av Aftonbladets EU-valkompass.

”Överväldigad av responsen”

Sedan februari i år är i vart fall inte den kristdemokratiska partipiskan något problem. När Sara Skyttedal återvände till Strasbourg på måndag den 22 april för mandatperiodens sista plenarsession gjorde hon det med ny partillhörighet.

Ett par intensiva veckor av lansering har pågått i Sverige, efter att Skyttedal tillsammans med Jan Emanuel presenterade Folklistan – den satsning som initiativtagarna själva inte vill kalla parti utan valsamverkan.

– Det har varit brutalt intensivt och jag är enormt överväldigad av den respons vi fått.

Folklistans lansering har varit fylld av rubrikvänliga inslag, bland annat en helikopterresa och en skottkärra fylld med falukorv. Det har väckt intresse, men även kallats ”trött PR-jippo”.

– Vi vill alla att folk ska gå till valurnorna och rösta på oss, då behöver ju folk veta att man finns. För egen del vill jag skapa engagemang kring frågorna vi driver i valet, vilka metoder vi använder är mindre relevant, säger Sara Skyttedal.

Stort fokus på migration

Planen är att Folklistan ska lansera sina prioriterade frågor löpande fram tills EU-valet i juni. Hittills har tre frågor lyfts fram: förbättrat djurskydd, möjlighet att skicka kriminella till fängelser utomlands och skrotad asylrätt.

Framförallt har frågan om asylrätten väckt starka reaktioner – bland annat har Aftonbladets kolumnist Lena Mellin kritiserat förslaget och pekat på att asylrätten är fastslagen i FN:s flyktingkonvention.

– Kritiken om att EU inte skulle ha inflytande i de här frågorna tycker jag är rent av felaktig, säger Sara Skyttedal.

Är det möjligt att avskaffa asylrätten genom EU-parlamentet?

– Parlamentet ensamt kan inte fatta det här beslutet. Men om Europaparlamentet med en enad röst säger att flyktingkonventionen behöver rivas upp och ersättas av något annat, då tror jag det skulle finnas ganska starka incitament att faktiskt göra det.

Folklistan med tidigare kristdemokraten Sara Skyttedal och den före detta socialdemokratiska politikern Jan Emanuel presenterar de övriga på sin lista till Europarlamentsvalet vid en pressträff på Grodans bankettsal den 9 april.

EU:s nya migrationspakt har tröskats i flera år i parlament, ministerråd och kommission. När överenskommelsen nyligen slutligen klubbades, röstade Skyttedal nej till några av förslagen i pakten – som hon menar inte är tillräcklig.

– Det är upp till bevis för migrationspakten nu. Det finns saker som är bra i den och saker som är mindre bra i den.

Vilken migrationspolitik vill du se i EU framöver?

– Skrotar man asylrätten är det upp till varje land att bestämma exakt hur många människor man vill ta emot, och om man vill göra det. Men däremot är ju en del av migrationspolitiken kontroll över den yttre gränsen, där tror jag att EU behöver göra betydligt mer.

Folklistans kandidat vill att pengar satsas på gränshinder och spaningsuppdrag.

– Vi lägger alldeles för lite resurser på att hålla gränsen. Men skulle man avskaffa asylrätten så lönar det sig inte att ta sig hit. Då får vi bort hela ”pull-faktorn”.

Vill bli kvar i EPP

En dryg månad återstår innan Europa går till valurnorna för att rösta om EU-parlamentets platsfördelning under de kommande fem åren. Valundersökningar i Sverige har pekat på att framförallt Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna ser ut att växa.

Men på bred EU-nivå är det en sak som är tydlig – högervindar blåser. I EU:s mäktigaste land, Tyskland, ser högerpopulistiska Alternative für Deutschland ut att växa rejält trots en skandalomsusad valkampanj. I en sammanvägd projektion från tankesmedjan European Council on Foreign Relations spås partigrupperna som samlar konservativa, nationalistiska och EU-skeptiska partier bli större och få ett tyngre inflytande.

Sara Skyttedal tillhör den liberalkonservativa gruppen EPP, där ledamöter från Kristdemokraterna och Moderaterna också sitter. Efter avhoppet ville Kristdemokraterna få Skyttedal utesluten – men fick nej från EPP.

– Jag är väldigt tacksam att jag får fortsätta verka där. Det kändes viktigt att avsluta mandatperioden i den grupp jag suttit i hela mandatet, säger hon.

Är målet att bli kvar i EPP om du väljs in igen?

– Det är min förhoppning att fortsätta. Men det är en diskussion vi får ta efter valet. Det är klart att man funderar innan man vet vad som gäller, men det är inget jag berättar om för Aftonbladet.

Folklistans toppduo Jan Emanuel Johansson och Sara Skyttedal med falukorv i skottkärran.

Under åren i parlamentet har Sara Skyttedal bland annat tagit strid mot den omdebatterade ”Chat control”-lagen och kring regleringarna av gigarbete. Hon säger att hon byggt upp ett stort nätverk i Bryssel och Strasbourg.

– Det gör enorm skillnad vem man skickar hit. Jag känner att min närvaro har varit betydelsefull, att man varit med och gjort skillnad och stoppat galna förslag.

”Sverige behöver skaffa ryggrad”

Sedan Sara Skyttedal valdes in med parollen att göra EU lagom har parlamentet antagit över 350 rättsakter. När hon går över bron mellan parlamentsbyggnaderna i Strasbourg, dit samtliga 705 ledamöter flyttar från Bryssel fyra dagar i månaden, tittar hon ut över utsikten.

– Det är vackert i alla fall, även om det är ett slöseri, säger Sara Skyttedal.

Hur tycker du att utvecklingen har varit under dina år här?

– Det här är allt annat än lagom kan man konstatera. Det är en sån ovilja att prioritera. EU behöver bygga säkerhet i en otrygg omvärld, inte öka den byråkratiska bördan för småföretagare.

Med nystartade Folklistan hoppas hon vända utvecklingen och flytta makt från Bryssel och Strasbourg till Sverige. Hundratals svenskar har redan ställt sig som valbara kandidater på den öppna listan.

– EU bidrar till mycket gott i Sverige men det är på väg åt fel håll i många avseenden. Sverige behöver skaffa lite ryggrad och säga ifrån när samarbetet går mot våra intressen, säger Sara Skyttedal.