Finnair pausar flyg efter gps-störningar

Publicerad 2024-04-29

Arkivbild. Finnair-plan som lyfter från Florida.

Finnair pausar alla flygningar till estländska Tartu efter gps-störningar.

Baltländerna rasar och varnar för en flygkatastrof.

– Det är ett hot mot vårt folk och vår säkerhet, säger Estlands utrikesminister Margus Tsahkna.

Två Finnair-plan på väg till Tartu i Estland tvingades förra veckan vända och åka tillbaka till Helsingfors efter gps-störningar.

På måndagen meddelade flygbolaget att man pausar alla flygningar till Tartu i en månad för att flygplatsen ska hinna ordna fram nya, säkra inflygningsmetoder som inte kräver gps-signal.

– Vi ber om ursäkt för det besvär som avstängningen orsakar våra kunder. Flygsäkerhet är alltid vår högsta prioritet, och eftersom inflygningen till Tartu för närvarande kräver en gps-signal kan vi inte flyga dit i händelse av gps-störningar, säger Jari Paajanen, Finnairs verksamhetsdirektör.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna rasar mot gps-störningarna i området och säger att de riskerar att leda till en flygkatastrof.

– Vi betraktar det som händer med gps:er i området som en del av Rysslands fientliga aktiviteter, och vi kommer definitivt att diskutera det med våra allierade, säger han till Financial Times.

Experter uppger för Financial Times att källorna bakom störningarna finns i ryska Kaliningrad.

– Vi tar dessa incidenter på allvar. Våra relevanta institutioner är i kontakt med kollegor i andra länder, säger utrikesminister Baiba Braže.

Kreml har inte svarat på anklagelserna.

Estlands utrikesminister Margus Tsahkna.

Följ ämnen i artikeln