A TILL Ö

sportbladet.se minns 2008

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-24

Vad minns ni bäst och helst från 2008?

Spaniens revansch i fotbolls-EM, Ara Abrahamians ursinniga uttåg ur OS eller en dyngrak rysk höjdhoppare?

Äh, fundera inte mer på det nu utan häng bara med.

sportbladet.se:s Marcus Leifby guidar er genom de starkaste bedrifterna, de grövsta övertrampen, de roligaste citaten, de skönaste segrarna, de tyngsta ögonblicken, de största snackisarna och de bästa tv-klippen – från sportåret 2008!

Ara

Ara Abrahamian kastar sin bronsmedalj.

Ara Abrahamian förlorade visserligen ett OS-brons – och missade statsminister Fredrik Reinfeldts fest på Rosenbad – när han klev ned från pallen och dumpade sin medalj på brottarmattan i OS. Men han vann det svenska folkets sympati och hjärtan och skrev in sig i såväl den svenska som den olympiska idrottshistorien för alltid.

Senast en svensk idrottsman visade så mycket pondus och karaktär var... det måste ha varit... nej, det har nog inte hänt sedan... äh, vi ger oss.

Lasse Anrell beskrev händelsen som ”en bragd, ta mig fan” och ville ge Abrahamian Bragdguldet.

Jag avslutar med ett litet tips till min gamle chef, Ingvar Kamprad. Nästa gång du tar in en ny matta i ditt sortiment Ingvar, döp den mattan till ARA.

Se Ara få medaljen – och lämna den ifrån sig

Bollgeni

Jörgen Persson hoppar av lycka efter segern i kvartsfinalen.

Han bjöd kanske inte på lika mycket magi som J-O Waldn... Jo, fasen, det gjorde han väl visst det? Jörgen Persson kom till OS 42 år gammal och höll på att göra det omöjliga – att spränga sig in i och igenom och förbi den kinesiska muren. Ja, eller i alla fall orsaka lite sprickbildning.

Åttondelsfinalen mot vitryssen Vladimir Samsonov var inte bara ett av de största ögonblicken i OS ( de 20 största OS-ögonblicken har ni för övrigt här ) utan även en svensk pingisklassiker.

Vid underläge 1–3 i set och två matchbollar mot sig tyckte Persson det var dags att vända på steken.

Dramat nådde sin kulmen med den omtalade kantbollen (5,20 in i klippet) och den efterföljande diskussionen där Persson till slut vann poängen men vägrade ta emot den. Han KRÄVDE i stället att bollen skulle spelas om.

Såhär skrev Sportbladet om Perssons bragdmatch

Comeback

Agenten bakom Sundin och Ljungberg.

Vi väntar fortfarande på att Peter Forsberg ska göra ytterligare ett 30-sekundersbyte innan han inser att det inte kommer att gå att spela mer hockey men vi får nog vänta ett tag till... Fredrik Ljungberg hann i alla fall med att både ta en time-out och göra comeback under 2008. Nu har han nyligen opererats så vi väntar ivrigt på ytterligare en comeback under 2009. Vilken det skulle bli i ordningen? Den räkningen tappade typ sommaren -97.

... Mats Sundin gjorde en Fredrik Ljungberg. Först en ”klok” time-out, sedan en guldkantad kontraktssignering. Behöver vi nämna att båda har samma agent?

Henrik Larsson.

... Henrik Larsson återvände till den enda sporten i världen där man utmanar med rumpan – innebandy – och lönesänkningen detta måste ha inneburit (jämfört med vad han till exempel tjänade i Celtic) kan vara en av idrottsvärldens största någonsin. Det sägs att Henke slutat snusa för att snuset blev för dyrt, och det är väl tur det. Att Larsson är en entertainer på fotbollsplanen har vi aldrig tvivlat på... ...men han kan även stila med en klubba i nävarna. Behöver vi fråga vilket som är mest sevärt? Äh, visst skulle den där Jihde klara av att göra samma sak?

Fredrik Sundfors.

... Gif Sundsvalls supportrar grämer sig säkert fortfarande över att Fredrik Sundfors, jämngammal med Nils Petter Sundgren, faktiskt bestämde sig för att göra comeback...

David Tanentsapf.

... Och så kan vi inte hålla oss från att hälsa den duktige reportern David Tanentsapf välkommen tillbaka till Sportbladet. Vi väntar med spänning på när han ska sticka ut hakan nästa gång ( den här alstret, kolla plats tio, blev lika lyckosam som Hans Holmérs tid som Palmeutredare ).

... Det Evigt Gröna Trädet har också börjat spela inomhusbandy...

Du-bye-bye

Tack och hej från Annika.

En av våra främsta idrottskvinnor någonsin, Annika Sörenstam, lämnade den stora golfscenen (för gott!? ja, hon påstår det) under slutfasen av 2008 med en sista tävling i Dubai... dessvärre gjorde hon det utan att göra ett sådant här utslag (av en spelare som borde slutat med det mesta för länge, länge, länge sedan). Jag ger mig fan på att just en sådan här avslutning hade gett henne bragdguldet...

Fredrik Ljungberg.

... Fredrik Ljungberg valde att lägga landslagströjan i komposten efter elva år i Blågult. Han gjorde med sämsta möjliga tajming och förstörde Sportbladets avslutningsmiddag i Wien, när vi äntligen hade två lediga dagar före EM-finalen. Festgeneral Simon Bank och hans side-kick Erik Niva fick lomma i väg hem till hotellet och vrida ur sig hyllningstexter till en av våra största ( här och här ser ni hur det blev)

Slutfloppat för Holm.

... Lille store Stefan Holm fick tyvärr inte vinna någon medalj i sin sista stora friidrottsturnering. Han slutade fyra i OS-finalen i Peking. Under sin karriär hann han bland annat med att vinna ett OS-guld, fyra VM-guld, elva SM-titlar, ett bragdguld och På Spåret. Bakom Stefan stod pappa och tillika tränaren Johnny. I stort sett alltid med en filmkamera i näven och en av de mest klassiska bilderna är när Johnny får beskedet att Stefan tilldelats Svenska Dagbladets bragdguld 2004.

Han rycker till, hytter lite med gaffeln och fortsätter sedan att sleva i sig potatismos under lunchen i svets-smedjan, som om ingenting hade hänt... Glamour!

Se även Jenny Modins möte med pappa Holm inför OS-finalen i Peking.

Mellberg och Ljungberg? Nä, Alexandersson och Allbäck inför EM 2000.

... Även Niclas Alexandersson ( 109 landskamper ) och Marcus Allbäck ( 74 landskamper ) tackade för sig och slutade i landslaget... Tack själva!

Tommy Sjödin i den klassiska SVT-intervjun.

... Elitseriens äldsta målskytt genom tiderna, Brynäs-backen Tommy Sjödin, lade skridskorna på hyllan efter en hockeykarriär som varat lika länge som Arne Hegerfors varit tunnhårig. Förutom över hundra landskamper och runt 300 elitseriepoäng minns vi gärna Sjödins ”jävla-skitregel-attack” som håller Foppa-klass.

Hanna Ljungberg.

... Under året tackade även en av våra bästa damfotbollsspelare någonsin, Hanna Ljungberg, för sig i landslaget... En av svensk fotbolls sämsta värvningar sedan mellankrigstiden, Quirino, lämnade Djurgården för spel i Japan...

Entledigade

Expressens sensationella avslöjande.

Rikard Norling, Siggi Jonsson, Leif Strömberg, Roger Melin, Berndt Schuster, Paul Ince, Karol Krizan, Roy Keane, Juande Ramos, Andreas Holmqvist, Sören Åkeby, Roberto Donnadoni, Sven-Göran Eriksson... Ja ja, ni hajar. 2008 blev inte på något sätt året då klubbarnas tålamod blev större precis. Snarare tvärtom. Spelare och tränare offrades till höger och vänster som aldrig förr.

Årets största scoop blev Sportbladet dock snuvade på av konkurrenten Expressen som kom över de sensationella uppgifterna om att Sören Cratz faktiskt fått sparken av IFK Norrköping – mot sin vilja! Har ni hört på f... ?

Den rosa redaktionen tackar för många goda skratt och gissar samtidigt att det inte var sista gången någon får sparken – mot sin vilja...

Fylltratt

Ivan Ukhov kunde knappt gå under tävlingen i Lausanne.

Även om svenskarna – vi tänker närmast på olympierna som hinkade bärs under tennisturneringen och landslagsspelarna i handboll som blev rock ´n roll-stjärnor under en natt och slog sönder ett halvt hotell i Tyskland – gjorde vad de kunde för att ta priset som årets fyllesvin så får vi återigen vända oss österut för att lämna över den utmärkelsen.

När Thörnblad, Holm och Co drack Red Bull tog ryssen Ivan Ukhov det liiiiiiite för långt när han spetsade den med vodka.

Hans försök att sen ta 2,32 – dyngrak – var minst sagt... lamt. Se det här.

Skandal? Ja, verkligen... men det är svårt att inte skratta åt friidrottens kanske värsta fylleskandal. Ukhovs tilltag får Patrik Sjöbergs blossande att framstå som ett litet hyss.

Gråskalle

Lars Lagerbäck.

Förbundskapten Lars Lagerbäck, ja han kallar sig själv för ”Gråskallen”, vägrade, så klart, erkänna att Sveriges insats i EM var ett fiasko. Lagerbäck pekade i stället på att Sverige faktiskt vann en match, höll hyfsat jämna steg med Europamästarna och gick på en sådan där ”det-är-sånt-som-händer-i-fotboll-mina” mot Ryssland. Fullt godkänt, med andra ord. Och ja, det är ju klart, allt beror ju på vad man har för målsättning och hur mycket besserwisser man har i sig.

För alla som följt Lagerbäck och landslaget de senaste åren kom försvarstalet i Lugano, dagen efter magplasket mot Ryssland, inte som någon överraskning. För oss som följer landslaget skulle det vara uppfriskande om Lagerbäck någon gång, ja i alla fall EN gång, visade upp den typen av engagemang som kollega Trapattoni gjorde när han tränade Bayern.

Håll i er. Och barnen borta från datorn.

Häftigaste

Segerrycket – Kalla rycker ifrån Virpi Kuitunen.

Det häftigaste rycket och genombrottet stod Charlotte Kalla för. När hon pinnande förbi Virpi Kuitinen i monsterbacken Alpe Cermis i Val Di Fiemme såg finskan ut som... ja, mig själv ... Charlotte Kalla vann inte bara Tour de Ski utan även en – spår vi – lång, lång kärlek från det svenska folket. Och just det, det kom ju en raggarkyss också...

Loppet och rycket.

Ivan

Arsjavin tystade Sverige. FOTO: AP

Det dröjde fem-sex minuter innan jag förstod att Sveriges ödesmatch mot Ryssland i EM skulle sluta i katastrof och en flight hem för Sverige.

Andrei Arsjavin – den lille tsaren – och hans lagkamrater sparkade visserligen hem Sverige från EM men charmade oss samtidigt med sin fartfyllda och framfusiga fotboll ( de fick till och med Holland att se slöa ut ) nere i Schweiz och Österrike.

De svenska spelarna får underkänd för insatsen och de kan i alla fall inte skylla på varken väder eller... stödet. De svenska fansen invaderade såväl Salzburg som Innsbruck och greker, spanjorer och ryssar var faktiskt helt chanslösa på gator och torg.

Ytterligare plus får fansen för sin idérikedom. Ramsan ”alla heter Ivan i Moskva... alla heter Ivan i Mosvka... alla heter Ivan, alla heter Ivan i Moskva” var en av de finurligaste (sedan ”heja Sverige friskt humör” introducerades på Jerrings tid ) på mycket, mycket länge.

Jävlar vad det gick undan...

Världens snabbast man kyssar sin ena sko.

...när Usain ”The Lightning” Bolt raderade ut två av världens mest åtråvärda och prestigefyllda världsrekord – de på 100 respektive 200 meter under friidrottstävlingarna i Peking-OS. Med 9,69 på 100 meter blev han först någonsin att springa under 9,7.

Han vann dessutom kaxigt avstannande och marginalen ned till tvåan blev ändå så mycket som 20 hundradelar.

Det är, skulle vi gissa, ungefär som att vinna en VM-final i fotboll med 13-1.

Några dagar senare raderade han ut Michael Johnsons ”oslagbara” världsrekord på 200 meter, 19,32. Blixten från Jamaica sprang på 19.30. I motvind.

Bolts motsats i år då måste vara LSK:målvakten Michal Slawuta, som drog på sig två varningar på tio sekunder – för maskning.

Knä

Zlatan på knä.

2008 var året då drygt åtta miljoner svenskar lärde sig att man tydligen har någonting som heter knäskålssena och att den kan göra ont som fasen om man spelar alldeles för mycket fotboll. Och som småningom gör att man inte kan spela fotboll alls på ett tag.

En goggle-sökning på Zlatan + knä ger 58 100 träffar senast vi kollade. Tar man bort knä och lägger till Ibrahimovic landar man på drygt 2 miljoner.

Vi hinner inte nämna allt men från 2008 minns vi bland annat att Zlatan, trots skadebekymmer, hann med att göra EM:ets snyggaste mål , avgöra den italienska ligan och fylla på sin redan gedigna lista med underverk .

Och förresten, så här ser det ut hemma hos Zlatan...

Locket på

Mitt under det superspännande avgörandet av superettan fick Häcken hela Fotbolls-Sverige att häpna när man införde det som vi kanske mest förknippar med italienska storlag som Juventus – nämligen Silenzio Stampa .

Stängda träningar. Inga journalister. Silenzio Stampa.

Men i Häcken?

Vår reporter Emil Karlsson ställde frågan som varenda en ställde sig.. Varför? ”Det blir ett sånt jäkla spring”, förklarade tränaren Sonny Karlsson och lutade sig mot publiksnittet på 1357 (?)..

2008 var även året då Zlatan bröt sin bojkott mot Aftonbladet inte mindre än två gånger – först med vår tv-stjärna Jenny Modin och senare i den längsta intervjun någonsin i Aftonbladets historia, signerad chefredaktör Jan Helin .

Kennedy Bakircioglü.

Årets kanske mest märkliga och definitivt kortaste mediabojkott stod den annars så öppenhjärtlige Kennedy Bakircioglü för. I en intervju med Länstidningen både inledde och avslutade han sin Silenzio Stampa i en enda meningen genom att förklara, efter att först ha pratat ut om läget i Ajax, att ”ja, jag bojkottar media”.

Mästare

Nicklas Lidström hissar Stanley Cup-bucklan.

Den här listan kunde förstås blivit hur lång som helst men vi nöjer oss med att lyfta fram några som vi tycker sticker ut ur mängden...

Nicklas Lidström blev historisk när han som förste europeiske lagkapten i historien fick lyfta Stanley Cup-bucklan för sitt Detroit...

Tv-klipp på Lidström

... i somras befriades äntligen världens bästa sämst-när-det-väl-gäller-landslag, Spanien, från en 44 år lång titeltorka, när Fernando Torres avgjorde EM-finalen mot Tyskland i Wien. Ett helt land firade i dagar och till och med den annars så bistre förbundskaptenen Luis Aragones bjöd på segerdans och ett leende. Sportbladet.se fanns förstås på plats och rapporterade direkt.

Såhär rapporterade jag själv från finalen

Lewis Hamilton.

... Lewis Hamilton blev den yngste F1-föraren någonsin att vinna mästerskapet – och han gjorde på året 30 år efter att vår störste, Ronnie Peterson, tragiskt misslyckades i en tävling på Monza i Italien..

Se tv-klipp här

... 2008 var också året då vi bjöds på en av de bästa Wimbledon-finalerna någonsin när suveränen Rafael Nadal slog suveränen Roger Federer i den suveränaste av suveräna finaler..

Kolla här

Sir Alex.

... Manchester United vann den tyngsta dubbeln ett klubblag kan vinna. Sir Alex Ferguson förde sitt United till såväl Premier League-seger som Champions League-titel och såg dessutom till att John Terry inte kommer sova en blund skön sömn förrän framåt hösten 2019.

Se dramat här

Kalmar-supporter.

... ja, och så var det Kalmar FF. Första SM-guldet. Henrik Rydström blev biten i huvudet under guldyran men med tanke på vilket intryck den här supporten gav så får både vi och Rydström vara tacksamma för att det inte blev värre.

Nobb

Ingen ljuv musik Ronaldinho får inte chansen att leva lycklig i alla sina dagar med Johanna Almgren – hon tackade nej till frieriet.

Om vi lämnar vi klubbytena utanför så finns det ingen konkurrens. Johanna Almgrens fetnobb av självaste Ronaldinho var årets mest oväntade. Och kyligaste.

När superstjärnan frågade ”Would you like to merry my” när de båda stötte ihop på ett hotell under OS svarade hon bara kort och koncist ”no”.

Vi sätter alltså ett ? för brassens form – både på och utanför planen.

Oväntade

Stod nog den grekiske domaren, som dömde ligamötet mellan Micke Nilssons Panathinaikos och Asteras Tripolis, för. När Asteras Tripolis argentiske mittfältare Adrian Jesus Bastía fällde en åskådare som rusat in på planen, och nog kände att han gjort en bra insats, visades han ut.

Rött kort direkt. Bara att lämna planen. Inget snack. Puts väck bara. Vad säger man... snopet?

Se det hur många gånger du vill här

Plutt

Tom Daley, Storbritannien, 14 år.

Hittade vi i de olympiska spelen... men vi var tvungna att leta väldigt, väldigt länge och mycket, mycket noga. Simhopparen Tom Daley, blott 14 år, vägde som en halvfull kasse med mjölk och så klart minst i hela OS. När han gick in i turneringen smög sig vågnålen upp till 28 kg.

Se om du ser honom här

Och om Daley vägde minst så stod lagkamraten i synkroniserat simhopp för mästerskapets lägsta lågvattenmärke när han skyllde pallmissen... på just Daley. 14 år gammal. Moget.

Quirino

"Superbrassen". FOTO: JIMMY WIXTRÖM

Djurgården köpte ”superbrassen” för 14 mille. När man under hösten sålde Thiago Quirino da Silva till Japan fick man tillbaka drygt två. Vi funderar och funderar men kommer inte på när ett allsvenskt lag en så dålig affär senast...?

Rökare

Vilken rökare, Ronaldo.

Zlatan Ibrahimovic torped mot Palermo?

... eller Michael Ballacks bomb mot Österrike i EM?

... eller kanske Nantes Remi Marevals smått osannolika fräsare i krysset.

Nej, sorry boys, ni fimpas i slutgallringen. Årets rökare stod brassen Ronaldo för... inte speciellt oväntat och definitivt inte snyggt... men väldigt, väldigt tittvänligt. På något sätt.

Skräddade

Therese Alshammar.

Vem var det egentligen som sydde Therese Alshammars badräkt ?

Telefonsvarare

Ralf påtar i trädgården.

Spelade Ralf Edström in när han tog ”Trädgårdsbråket” med Zlatan till en helt ny dimension. Undertecknad anser dock att Zlatan vann den matchen på knock-out redan efter en sving... Svaret på Ralfs sågning – ”Han kan jobba i min trädgård. Det är hans nivå” – höll Zlatan-klass helt enkelt.

Hör Edströms telefonsvarare här

Uträkning

Nora möter Magnus.

Canal Plus reporter Nora Strandberg multiplicerade, adderade och dividerade Elfsborgs tränare Magnus Haglund yr i mössan och till årets största frågetecken i tv-sportens värld. Med all respekt för Nora, som säkert helst vill glömma kalkonen, minns vi gärna den underbart märkliga intervjun med herr Haglund både en, två och tre gånger till.

Se klippet här... ...och läs vad hon sa om det här

Vem är vem?

Mats Cratz och Sören Jingblad kramas – en ovanlig syn.

Mitt under det mexikanska klubblaget ”Club Universidad Nacional A.C” träning dök landets nye förbundskapten, Sven-Göran Eriksson, upp tillsammans med två uppiffade kvinnor. Det är väl inget konstigt med det, tänker säkert ni, speciellt med tanke på vilket sällskap han hade med sig, men det visade sig vara en dubbelgångare som gäckade runt i landet . Det mexikanska fotbollförbundet FMF gick senare ut och varnade för den falske Svennis och enligt uppgifter, visserligen obekräftade, undersöker nu det engelska fotbollförbundet FA vem fasen det egentligen var som tränade landslaget mellan 2001 och 2006.

På samma tema frågar vi oss också vem det var som egentligen tränade IFK Norrköping den här säsongen? Var det Mats Cratz eller Sören Jingblad? Eller båda två? Eller ingen av dem? Och vem var det nu som fick sparken?

Wagner

Veronica Wagner

Sportbladets fotbollsreporter Michael Wagner gjorde ett hyfsat år men årets Wagner blir förstås Veronica. SOK:s beslut att inte låta vårt enda gymnastikhopp åka till Peking orsakade en folkstorm från er, kära läsare. Wagner stöttades från både väntade och oväntade håll. Golfaren Jarmo Sandelin erbjöd sig till exempel att betala hennes resa ur egen ficka trots att han inte vunnit en golftävling sedan Sam Torrance skaffade mustasch...

Xxx

Hånet mot Huokko.

När Jan Houkko gästade Hovet bjussade AIK-publiken honom på sportvärldens – vågar vi lova – största dildoregn någonsin. Av hänsyn till alla inblandade och er läsare väljer vi att inte spekulera vidare i anledningen till Black Armys ”välkomstceremoni”.

Y-front

Rami Shaaban.

Under året satsade Hammarby Fotboll på ett microsponsring-projekt där lite allt möjligt från klubben, arenan och spelarna auktionerades ut till högstbjudande supportrar. Rami Shaabans kalsonger gick redan på skambudet 1585 kronor. Trots att de var använda.

Zzzzz

Pelé och Almenäs.

Det gick inte snabbt, det var HEEEELT omöjligt att förstå och jag vet inte hur många tv-tittare som somnade (Tomas Brolin var sekunder ifrån att somna stående) framför burken när Pelé pratade och pratade och pratade och pratade och pratade och pratade och pratade och pratade och pratade och pratade på Fotbollsgalan.

Stackars Jessica Almenäs tvingades snoppa av världens genom tidernas bästa fotbollsspelare , som dessutom släpat sig till Stockholm för första gången på 50 år, inte bara en gång – utan två.

Ska vi gissa på att det dröjer ytterligare 50 år innan brassen sätter sin fot i Sverige igen?

Ågren

Törstiga handbollsspelare.

2008 var det lite för många som vaknade upp med ångesten virad som en slips runt pannan. Det är svårt att sia om vem eller vilka som mådde sämst men landslagsspelarna i handboll – Oscar Carlén, Sebastian Seifert och Fredrik Petersén – måste brottats en del med sin ågren när de vaknade upp med skallebank dagen efter deras kvällsbus på ett sönderslaget hotell nere i Tyskland. Förutom en ordenlig fylla lyckades de slå sönder inredning för 80 000 spänn, slarva bort sina pass och springa runt som fjortisar på konfirmationsläger och banka på tjejernas dörrar mitt i natten.

De var dessvärre inte ensamma och den här listan skulle vi helst vilja sätta punkt på nu.

Ärkesvin

Sean Avery bakom sina solglasögon.

Retstickan Sean Averys spontana idé att håna sitt ex inför ett gäng tv-reportrar och kameror var lika korkat som kostsamt. Hans ”sloppy second”-uttalande betydde sparken och förmodligen också att han själv blir just en... ”sloppy second” i nästa klubb.

Hade den här årskrönikan varit Jönköping-baserad hade Andreas Jämtin givetvis legat riktigt bra till.

Övertramp

Pressad till tårar Efter fallet och utmarchen ur OS bröt Sanna Kallur ihop under intervjun med SVT:s Peter Jonsson.

Carolina Klüft gjorde visserligen ett stort övertramp när hon gav bort ett OS-guld i sjukamp för att i stället sluta någonstans runt 27:e plats i längdhoppstävlingen men det största övertrampet i OS – enligt er läsare – skedde en bit bort på friidrottsarenan, i den mixade zonen, när SVT:s Peter Jonsson intervjuade Sanna Kallur efter Fallet.

Tittarna – och många av er läsare – rördes upp av intervjun där Jonsson ”förhörde” Sanna som om hon styrt en diktatur de senaste 15 åren.

Men även om Sannas säsong slutade med fallet i Peking och skadebekymmer så var 2008 året då hon också knep ett världsrekord – på 60 meter häck – och hur bortskämda är vi med det?