Rysarveckor – deras ledarskap är satt i pant

Kristdemokraterna och Centerpartiet ser ut att bli EU-valets stora förlorare.

Och inte är det muntrare för Liberalerna, de ser inte ens ut att komma in i parlamentet efter valet i juni.

Desperation, högljudda utspel eller hålla huvudet lågt – valrörelsens sista veckor kommer bjuda på ett smörgåsbord av känslor och politik.

Är du expert på att hantera smärtsamma förluster? Då kanske du ska höra av dig till Centerpartiet, för de ser ut att behöva en del stöd efter EU-valet i juni.

I Aftonbladet/Demoskops första mätning av opinionsläget inför valet om några veckor ser Centern ut att gå mot en förkrossande tillbakagång. I valet 2019 röstade nästan 11 procent på Centerpartiet. Inför det här valet når de precis över spärren med 4,6 procent. Det betyder att partiets antal mandat halveras till ett och att partiledaren Muharrem Demiroks ledarskap sätts under lupp.

EU-valet kommer att sätta siffror på den känsla som finns i vissa delar av Centerpartiet, att Demiroks partiledarskap inte levererar.

Muharrem Demirok är inte den enda partiledaren som satt delar av sitt ledarskap i pant i det kommande EU-valet. Ebba Busch har haft det minst lika svettigt under våren. Förtroendet för Busch har sjunkit som en sten sen regeringsskiftet hösten 2022. Som grädde på moset har det varit totalt kaos kring KD:s EU-vallista. Sara Skyttedal var i topp, hon åkte ut, hon kom tillbaka, hon åkte ut igen och startade till slut ett eget parti i spillrorna av det som skulle varit Kristdemokraternas valkampanj. Istället plockade Ebba Busch in sin vän och tidigare moderaten Alice Teodorescu Måwe. En känd borgerlig debattör, men oprövad politiker.

Ebba Busch (KD)

Ebba Busch brukar beskriva KD som en valrörelseraket, men utgångspunkten 4,4 procent i Aftonbladet/Demoskops mätning är inget raketbränsle. Inför valet 2019 låg KD på över 9 procents väljarstöd när det närmade sig valet och landande då på 8,6. Det ser alltså betydligt sämre ut för Kristdemokraterna i det här EU-valet.

Liberalerna har desto mer vana när det kommer till jobbiga lägen ända in i kaklet. Alla andra partier hade haft panik av att inte nå upp till spärren såhär nära ett val. Precis som i riksdagsvalet har Sverige en spärr på 4 procent i valet till europaparlamentet. Ett väljarstöd på 3,2 procent är inte det enda Liberalerna har emot sig. Allvarligt är också att deras toppkandidat Karin Karlsbro i stort sett är helt okänd för väljarna och en stark kandidat är särskilt viktigt i EU-valet.

Inför valet 2019 låg Liberalerna lika dåligt till i opinionen, men lyckades ändå ta sig in med 4,1 procent av rösterna.

Några partier som det går bra för inför valet är Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Miljöpartiet bärs fram av att miljö- och klimatfrågan är en prioriterad fråga för vänsterväljarna och Moderaterna tjänar på att väljarna anger lag och ordning som den viktigaste fråga.

Miljöpartiet ser ut att backa jämfört med förra valet, men jämfört med den kräftgång de just nu går i den nationella opinionen är 9,2 procent drömsiffror.

Vänsterpartiet har valrörelsens starkaste kandidat i den återvändande, föredetta partiledaren Jonas Sjöstedt. I valet 2019 fick Vänstern 6,8 procent och just nu ligger de något högre i opinionen.

Muharrem Demirok (C) och Magdalena Andersson (S).

Ett parti som det har varit svårt att avgöra exakt var de ligger i opinionen inför EU-val är Sverigedemokraterna. Partiet har en stark hemmaopinion men deras EU-kritiska väljare går inte och röstar i samma utsträckning. Inför valet 2019 visade opinionsmätningar inför valet högre siffror än vad det faktiska valresultatet sedan landade på. I valet 2019 fick de 15,3 procent.

I mätningarna inför det här valet landar de på 19,9 procents väljarstöd. Skulle förra valets trend gå att överföra på det här valet skulle det förutspå ett valresultat för SD på drygt 16,5 procent.

Mycket kan hända under en valrörelses sista veckor. Oftast är det som dyker upp negativt och därför ser vi nu hur till exempel Socialdemokraterna håller en låg profil och hoppas på att deras väljare ska gå och rösta. Här finns inga ambitioner att nå några nya väljargrupper eller diktera den politiska debatten. En position som Moderaterna hade hoppats på, men som det ser ut nu kämpar de än en gång om platsen som Sveriges andra största parti och för att SD inte ska fästa sig på andraplatsen. En kamp som de ser ut att förlora.