Vad vet miljardärerna som inte vi vet?

De satsar miljarder för att överleva apokalpysen

Elon Musk.

Att kolonisera rymden var bara början.

Nu investerar Silicon Valleys techmiljardärer i hyperexklusiva skyddsrum till sina palats – och köper upp jordens öde öar.

Vad vet de som vi andra inte vet?

Förr överlevde de starkaste. I framtiden ... de rikaste? Medan vi dödliga bunkrade konserver och toalettpapper under pandemin tävlade världens rikaste män om vem som kunde bygga den bästa rymdraketen, med målet att kunna fly jorden tillsammans med andra miljardärer.

Elon Musk, Richard Branson och Jeff Bezos har snickrat på sina rymdraketer i över två decennier för att kunna erbjuda kommersiella rymdresor. Men Musk har större planer än så. I skrivande stund förbereder hans Space X för att kunna ta emot en miljon människor på Mars om en sisådär 25 jordsnurr. Tanken är att de ska bo insprängda i bergen eftersom det tycks vara enda sättet att överleva på den röda planeten.

25 år är dock en evighet i en värld som snart kan styras av artificiell superintelligens. Redan i slutet på nästa år tror Elon Musk att vi har utvecklat en AI som är smartare än alla människor på jorden. Tidigare snackade han om 2029, men AI-revolutionen sköljer över oss i rekordfart.

Enda hindren från en fullständigt automatiserad WALL-E-värld är politikernas regleringar och bristen på data och chip att mata techbolagens robotar med. Tur då att techmiljardärerna sitter med fler trumfkort på handen. Att kolonisera rymden var som sagt bara början. 

1999, bara några år innan Musk & Co grundade sina rymdbolag, tipsade Tony Soprano sin son AJ om att köpa mark för pengarna eftersom ”God ain’t making any more of it”.

Det är ingen vild gissning att nutidens techelit följde den legendariska tv-serien slaviskt precis som alla oss andra. Men till skillnad från alla oss andra har de numera tillräckligt med pengar på banken för att kunna få allt de pekar på. Hawaii, till exempel. 
 
För några veckor sedan avslöjade amerikanska NPR att Salesforce medgrundare Marc Benioff har lagt några av sina 3 200 miljarder kronor på att smygköpa stora delar av paradisön sedan 2020. 

Men han är inte ensam. Oracle-medgrundaren Larry Ellison äger 98 procent av Hawaii-ön Lanai (men bötfälldes ändå när han körde utan körkort i fjol) och Metas vd Mark Zuckerberg bygger just nu ett palats för närmare tre miljarder kronor på ön Kauai. Superfortet väntas bli ett av världens dyraste, men då ingår en underjordisk bunker på 465 kvadratmeter med egen energi- och matförsörjning. Det betyder att Facebookgrundarens bunker är sju gånger större än mitt hem. Å andra sidan har han ett barn mer än mig.

Avslöjandet om Zuckerbergs bunker har startat en ny trend bland Silicon Valley-eliten som tycks göra sig redo för jordens undergång. Att übereliten, som Peter Thiel och Bill Gates, har byggt egna bunkrar har vi vetat länge. Men nu vill varje miljardär ha en egen. Och du behöver inte ens vara miljardär. Det är som att köpa en Ferrari. För tre miljoner får du en helt okej låda. Men enligt företagen som bygger skyddsrummen har de rikaste ett tydligt önskemål: bunkrarna, bilarna och flygplanen ska klara strömavbrott. Ju mer analogt, desto bättre.

Som alltid kan bara en vara värst och i det här fallet tar Larry Page priset. Google-medgrundaren, som är världens åttonde rikaste människa, äger inte mindre än fem privata paradisöar. En av dem heter Cayo Norte och ligger utanför Puerto Rico. Det avslöjade Business Insider bara för ett par månader sedan – trots att techpionjären köpte den för 340 miljoner kronor redan 2018. Precis som resten av miljardärerna håller Page låg profil gällande sina öar. The first rule of Private Islands is: you do not talk about Private Islands. 
 
För att hitta en ledtråd till varför Googlegrundaren samlar på paradisöar måste vi backa bandet till 2013. Då, under en föreläsning i San Fransisco, målade han upp en vision om en teknologisk utopi, ett samhälle fri från reformer och sociala normer där kreativiteten och innovationerna flödar fritt. Kanske drömde han om Puerto Rico redan då: ”I think as technologists we should have some safe places where we can try out some new things and figure out”. Det får mig att minnas den där AI-revolutionen. Är det på någon av miljardärernas öar som den där artificiella superintelligensen ska födas?
 
I dag finns det ett tiotusentals privata öar runt om i världen. Om du är sugen på att skapa ditt eget paradis kan jag tipsa om Architectural Digests lista över ”11 fascinerande övergivna öar”.

Men jag kan inte lova att Larry Page, eller någon annan av världens alla techmiljardärer, redan har byggt en underjordisk bunker där.

Följ ämnen i artikeln