Kriminologen: Svartsjuka finns ofta med i bilden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-08

De senaste två åren har flera unga kvinnor mördats av sina pojkvänner eller andra unga män i sin närhet.

Mikael Rying.

Enligt Mikael Rying, kriminolog på Mittuniversitetet som under lång tid studerat mäns dödliga våld mot kvinnor, dödas en tonårsflicka av en tonårspojke i snitt en gång vartannat år. Han tror inte att de senaste årens uppmärksammade mord innebär ett trendbrott.

– Det kan ju hända att det har skett en förändring men vad det i så fall beror på är för tidigt att säga.

Störningar vanligt

Finns det en risk att gärningsmännen blir inspirerade av varandra?

– Jag tror inte på smittoeffekten utan jag tror att det här är slumpmässiga händelser. Det vanliga är att de här gärningsmännen har olika psykiska störningar. Det kan till exempel vara depressioner eller personlighetsstörningar. Det kan också finnas begynnande missbruk och olika andra sociala problem. Gärningsmannens personlighet har stor betydelse.

Finns det någon röd tråd i motivbilden för den här typen av brott?

– När det är en pojkvän som dödar sin flickvän så finns det ofta svartsjuka med i bilden. Det är precis som när vuxna män dödar sina fruar.

Orsak till självmord

Just kärleksproblem kan vara oerhört traumatiskt för tonåringar.

– En av de vanligaste orsakerna till självmordsförsök bland unga är att pojk- eller flickvännen har gjort slut. Gamla konflikter kan dyka upp, till exempel att föräldrarna har skilt sig i en känslig ålder och att man har känt sig övergiven, säger Carin Odhner, överläkare inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Experten: Så hjälper du din tonåring

Tecken på att din tonåring mår dåligt:

Beter sig annorlunda, isolerar sig, skolkar, vänder på dygnet och sover dåligt.

Så bör du handla som förälder:

Gå på din tonåring och säg: ”Jag ser att du inte mår bra”. Då blir tonåringen sedd. Om han förnekar till en början – stå på dig så kanske han börjar prata.

Om det inte hjälper:

Tveka inte att söka professionell hjälp. Gå till din lokala Bup-mottagning tillsammans med tonåringen. Om det är enklare, säg: ”Jag vill gå dit för min skull, jag är så orolig. Snälla, följ med mig”. Om tonåringen vägrar, ring socialförvaltningen. De kan åka hem till dig och hjälpa.

ANNONS