Nytt virus med pandemipotential hittat i Kina

TT TT-AFP

Publicerad 2020-06-30

Kinesiska forskare har identifierat en ny typ av svininfluensa. På bilden grisar i Hubeiprovinsen 2019.

En ny typ av svininfluensa som upptäckts i Kina skulle kunna utvecklas till en pandemi, varnar forskare. Men än så länge finns inga bevis för att viruset kan smitta från människa till människa.

Kinesiska forskare har identifierat en ny typ av svininfluensa som uppvisar "alla väsentliga kännetecken på stor anpassning för att smitta människor", enligt en studie som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS.

Från 2011 till 2018 samlade forskare från olika kinesiska universitet samt landets smittskyddsmyndighet in 30 000 prover från grisar på slakterier i tio kinesiska provinser. Resultatet visade att det nya influensaviruset dominerat hos grispopulationen sedan 2016.

Viruset har fått namnet G4 och härstammar från den H1N1-sträng som 2009–2010 resulterade i svininfluensapandemin.

10,4 procent smittade

Tester visade att 10,4 procent av de som arbetade med grishållningen redan hade antikroppar mot viruset. Dessutom tycks 4,4 procent av den allmänna befolkningen ha varit utsatt för smitta.

Det finns inga bevis för att viruset kan smitta mellan människor. Däremot har laboratorietester visat att det kan reproducera sig i mänskliga celler och de kinesiska forskarna befarar att även detta virus kan få global spridning. Ju fler människor som smittas, desto större risk att viruset muterar.

"Det är oroande att G4-infektioner hos människor kommer att leda till ytterligare anpassning och öka risken för en mänsklig pandemi", står att läsa i studien.

Följer utvecklingen

På en presskonferens säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian att landet "har följt utvecklingen noga" och kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning och utbrott.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen