Miljöpartiet: Skrämmande nonchalant av regeringen om extremvädret

Publicerad 2023-04-26

Experter varnar för att sommaren kan bli extrem med värme och torka.

I sin skuggbudget satsar Miljöpartiet en miljard på att katastrofsäkra Sverige – och kritiserar nuvarande beredskap.

– Regeringen visar en skrämmande nonchalans inför farorna, säger MP-språkröret Per Bolund.

När Miljöpartiet under torsdagen presenterar sin vårbudgetmotion vill man skjuta till en miljard kronor bara för att katastrofsäkra Sverige inför sommaren.

– Det är en satsning som bokstavligt talat är livsviktig. Senast 2018 hade vi en överdödlighet under sommaren med 700 dödsfall, och flera meteorologer och experter säger att mycket talar för att det kan bli en liknande sommar, säger Per Bolund.

Miljöpartiet vill att kommuner ska kunna få stöd och finansiering till att ta fram platser där människor kan svalka sig, med särskilt fokus på förskolor och omsorg.

Miljöpartiets Språkrör Per Bolund.

”Är aldrig försent”

Man vill också att Folkhälsomyndigheten ska ta fram en utbildning om värmevård som ska erbjudas all personal som tar hand om sjuka, gamla eller barn.

Trots att sommaren bara är veckor bort anser inte Per Bolund att förslagen kommer i sista stund.

– Det är aldrig försent att göra skillnad. De här pengarna skulle kunna göra nytta redan i år för att till exempel köpa in luftkylningsutrustning till äldreboenden. Det kan också användas till att hjälpa lantbrukare att gräva dammar, som kan ha stor funktion både om det blir hetta eller ösregn, säger Per Bolund.

Redan i juni väntas temperaturerna stiga till över det normala i Sverige och experter har varnat för vi kan få en liknande situation som extremsommaren 2018.

Kritiserar regeringen

Miljöpartiets språkrör hänvisar också till Klimatpolitiska rådets rapport om att den nuvarande regeringens politik kommer leda till ökade utsläpp den närmaste tiden, som ett tecken på att klimatfrågan inte tas på allvar, varken direkt eller långsiktigt.

– De visar en skrämmande nonchalans inför farorna och en brist på förståelse över hur allvarlig situationen är och kan bli. Det kommer varningar om att havstemperaturen stiger bortom vad som varit känt under mänsklighetens historia, och när värmen från vattnet kommer ut leder det till extrema väderhändelser, som kan ta sig uttryck på många olika sätt.

– Då är det skrämmande att regeringen gör tvärtom, inte sitter stilla, utan i stället drar ner på klimatanpassningen i sin budget.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund vid statsminister Ulf Kristerssons (M) frågestund i riksdagen.

Ska skjutas till

Regeringens klimatanpassningsarbete kritiserades av Riksrevisionen i vintras och i höstas rapporterades att för få kommuner var redo för extremt klimat.

Enligt Per Bolund ska pengarna inte tas från något annat område, utan skjutas till ändå.

– I det här fallet tycker vi att det är pengar som vi har utrymme för. Vi har den lägsta statsskulden sedan 1971 och har väldigt breda marginaler i de budgetramverk som det är. Att investera i ett klimatsäkert samhälle är också något som det finanspolitiska rådet råder oss att göra. En miljard som satsas nu kan spara många miljarder i minskade skador och lidande.

Följ ämnen i artikeln