De får 50 000 kronor i månaden – till datorer

Emma Wiesner (C) om EU-bidragen: Det är helt absurt

Emma Wiesner håller fram en näve med chokladbitar i grönt papper.
Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) köpte 250 kilo choklad för 126 000 kronor för sitt kontorsbidrag. Nu finns det drygt 65 kilo kvar, resten har delats ut på möten med väljare.

STRASBOURG Emma Wiesner dyker upp med en knallgul plåthink i näven. I den ligger små portionsbitar choklad i grönt omslagspapper. Centerpartiets toppnamn i EU-valet skapade nyligen rubriker med just dessa godbitar i fokus.

Ett kvarts ton choklad för 126 000 kronor, köpt med ett generöst EU-bidrag som delas ut till alla Europaparlamentariker. Slöseri med skattepengar, tycker en del. En god investering i dubbel bemärkelse, om man frågar Wiesner.

– Det går åt ungefär fyra kilo varje gång man är ute på torget och kampanjar, säger hon.

Vi sitter i en bar i Europaparlamentet där bara ledamöter är välkomna – journalister och assistenter kan möjligtvis släppas in i sällskap av en folkvald. Väggen framför oss består av glas, med utsikt över grönskande trädtoppar. Solen har vågat sig fram igen efter morgonens regnskurar.

Wiesner valde att dela med sig av sina kvitton och användning av det som kallas ”kontorspengarna”, men egentligen heter bidrag till allmänna utgifter. Totalt handlar det om ungefär 50 000 kronor per Europaparlamentariker, varje månad, rakt in på det privata bankkontot. Pengarna är tänkta att gå till kontorskostnader, datorer, mobiltelefoner och liknande.

Av de svenska delegationerna är det bara C, V, L och MP som är öppna med vad de lagt bidraget på.

Det finns inga krav på transparens, ingen

offentlighetsprincipOffentlighetsprincipen i Sverige innebär att medborgare har rätt att begära ut till exempel handlingar från myndigheter, mejl som politiker har skickat till varandra eller kvitton på utgifter. och Europaparlamentarikerna får själva välja om de vill visa upp några kvitton. Det finns inte ens något internt system för att logga utgifter.

– Jag har fått uppfinna ett Excel-ark själv med olika utgiftskategorier och gjort en Excel-snurra för att kunna hantera kvitton och utgifter, säger Emma Wiesner.

Partierna uppger olika anledningar till att de inte vill dela med sig av kvitton till journalister. Socialdemokraterna har en partirevisor som går igenom utläggen. Resten använder sig av externa revisorer.

Motsägelsefullt nog kampanjade flera av kandidaterna för ökad öppenhet inför förra EU-valet. Johan Nissinen, Europaparlamentariker för SD, skrev till exempel så här på sin Facebooksida i april 2019:

”Visste du att alla EU-politiker varje månad får ett kontorsbidrag på över 40 000 kronor utöver sin månadslön på 80 000 kronor, utan att behöva visa kvitto på hur de använt pengarna? Jag vill stoppa detta slöseri.”

Väl på plats i parlamentet kan mycket förändras.

Wiesner kom in i Europaparlamentet 2021 som ersättare för Fredrick Federley. Då var hon 28 år och hade aldrig gjort något liknande. Kulturen i Europaparlamentet blev en chock.

– Allt här är gjort för att man ska vara typ en äldre man från Luxemburg utan barn, gärna före detta industriminister. Då är systemet perfekt. Ingen föräldraledighet, du får inte ha med barnen in på jobbet, jobbar alltid sent och kan inte vara ledig, säger Emma Wiesner.

Däremot erbjuds hög lön, ett ordentligt traktamente och ersättning för diverse utgifter. Parlamentarikerna får gå före i lunchkön och har egna caféer. Det finns en taxitjänst som de kan utnyttja gratis, så länge resan går till eller från jobbet.

Perfekt för en avdankad minister med bekväm livsstil.

– Det är alldeles för mycket pengar. Det är helt absurt. Jag har suttit i en halv mandatperiod och jag har en mille kvar, säger Emma Wiesner.

Hon har skänkt de överblivna pengarna från kontorsbidraget till Ukraina, möjligtvis i strid mot parlamentets regler. Egentligen ska de lämnas tillbaka.

Men Wiesner delade i alla fall med sig av kvittona, trots att de visade mängder choklad som kunde ha fått Willy Wonka att rodna – och dessutom eventuella regelbrott.

– Jag tycker att det spär på politikerföraktet att man inte är beredd att vara transparent och öppen, säger Emma Wiesner.

Förhoppningsvis blir det en valfråga. I så fall är Emma Wiesner redo med Excelsnurran.

Och ännu finns det över 65 kilo choklad kvar.


Följ ämnen i artikeln