Jesper vill ta sig in i EU från valsedelns baksida

Mona Sahlin: Därför är han min kandidat

Jesper Lindholm (S) och Mona Sahlin

Jesper Lindholm (S), 33, står på socialdemokraternas valsedel i EU-valet 9 juni – fast på baksidan.

När han nyligen startade sin personvalskampanj dök en rad tungviktare upp. Som tidigare inrikesminister Anders Ygeman, tidigare Europaparlamentariker Jytte Guteland och tidigare partiledaren Mona Sahlin.

Samt en dragqueen.

Jag träffar Mona Sahlin och Jesper Lindholm samma dag som våren verkar ha kommit till Stockholm. 15 grader varmt, molnfri himmel och varning från SMHI om risk för gräsbrand.

Hela samtalet kan du lyssna på i Aftonbladets ledarsidas intervjupodd Den ideologiska frågan i Aftonbladets app eller där poddar finns.

Till skillnad från övriga S-kandidater går Jesper Lindholm till val med klimat- och miljöfrågorna högst på dagordningen. Han tycker dessa frågor har försvunnit i dagens socialdemokratiska parti.

– Jag hade gärna sett att det fanns andra större S-kandidater som hade ett genuint engagemang och många konkreta förslag på hur vi kan trygga vår framtid och skydda de som har minst. Men det gör det inte, säger han.

Den socialdemokratiska listan i EU-valet är i stort sett den samma som förra valet. Var finns energin? frågar sig trötta valarbetare.

Jesper Lindholm verkar ha hittat den. Han är en frihetlig socialdemokrat i en tid när partiet vill se hårdare tag och lånar mycket av sin retorik från höger. När han pratar om klass blixtrar det till i ögonen.

När han föddes satt pappa i fängelse och mamma jobbade deltid på Systembolaget. Farmor hade som ensamstående flyttat från Finland till Södertälje på 70-talet och uppförsbacken var brant.

Det politiska intresset väcktes när politikerna ville lägga ner det kommunala bibliotek som skolan använde. Och på den vägen är det.

– När jag hittade Jesper på baksidan gick det inte att stå emot, helt enkelt. Jesper är ung, han brinner för de frågor väljarna tycker är viktigast och det är ett generationsskifte jag också tror behövs i vårt parti, säger Mona Sahlin.

Jesper Lindholm (S) på Stockholm Pride med Magdalena Andersson

Men varför har egentligen klimat- och miljöfrågorna tonats ner i dagens socialdemokrati? Varför hamnar de just på baksidan av valsedeln?

– Fortfarande har det inte landat i partiet som en kärnfråga. Det gäller tyvärr även i riksdagsvalen, säger Mona Sahlin.

Det påverkar inte bara Socialdemokraterna. De flesta partier har drabbats av samma gröna backlash.

För Jesper Lindholm hänger klimatpolitiken samman med ojämlikhet. De med minst marginaler ska inte behöva betala omställningen när de rika släpper ut så oändligt mycket mer.

Ett exempel Jesper Lindholm återkommer till är att privatplan är undantagna från EU:s utsläppshandelssystem. Varför är det så? Varför ska just den som har råd att flyga privatjet vara extra gynnad?

Och det är bara ett av många exempel. En av de första sakerna regeringen Kristersson gjorde var att lägga ner Miljödepartementet, Jesper Lindholms gamla arbetsplats. Samtidigt tog Sverige av sig ledartröjan i klimatfrågan. Idag kommer frågorna oftast i andra hand, eller tredje.

Att kandidera till Europaparlamentet är ett sätt för Jesper Lindholm att försöka ändra på det.

I årets EU-val står ovanligt mycket på spel. Nyligen gick Jimmie Åkesson ut i Göteborgs-Posten och spred osäkerhet om det framtida stödet till Ukraina.

– Ammunition är väldigt dyrt. Man spränger iväg miljarder varje vecka och ändå är det väldigt svårt att mäta sig med den styrka Ryssland har, sa han.

Detta är exakt vad den ryska propagandan trumpetar ut. Ryssland vinner. Väst orkar inte. Det är i sak fel, USA har just beslutat om ett stödpaket på över 600 miljarder kronor. Tiden är inte alls på Rysslands sida.

Men ingen borde bli förvånad. Europas extremhöger är till stora delar öppet för Putin. Även SD har en lång historia av att svaja när det verkligen gäller.

Mona Sahlin suckar.

– Det är hemskt men det är inte konstigt. Deras ideologi handlar om att bygga upp motsättningar och hela tiden gräva i människors rädslor. Människors rädsla för klimathotet vänds i att handla om flyktingar. Det kan låta helt hopplöst, men det fungerar, Säger Mona Sahlin.

Vad är då ditt råd?

– Ett råd som kan låta knasigt men som jag tycker fungerar väldigt bra. Allt som Jimmie Åkesson är för måste du vara mot. Se vad han säger, se vad han vill ändra på och gör precis tvärtom, säger Mona Sahlin.

Jesper Lindholm tycker politiken idag är för dyster. Det finns en allmän bild av hopplöshet där ingenting längre känns möjligt. Men så måste det inte vara, säger han och tar sina egna rättigheter som homosexuell som exempel.

– Saker och ting behöver inte bli sämre. Jag föddes i ett land där jag inte skulle få ingå partnerskap med en annan person som jag älskar. När jag blev myndig, 2008, skulle jag inte få gifta mig med den person som jag älskar. Vi har kastat av oss sekler, millennier av förtryck, säger Jesper Lindholm.

Utvecklingen kan faktiskt gå framåt, om man bara inte ger sig.

Jesper Lindholm och hans modell av ett privatplan

Till vardags arbetar Jesper Lindholm på GS-facket som organiserar bland andra skogarbetare, träarbetare och grafiker. Han har tidigare arbetat på miljödepartementet och i Europaparlamentet.

Han står på på plats 32 på valsedeln. Det är 27 placeringar nedanför det som brukar kallas ”valbar plats”. Och han har drygt en månad på sig att övertyga tillräckligt många väljare att vända på valsedeln och kryssa hans namn.

Men, kan en genuin gräsrotskampanj faktiskt lyckas i ett EU-val?

Svaret är: ja, kanske.

***

I en tidigare version av texten stod att Jesper Lindholm står överst på baksidan av valsedeln. Rätt ska vara att han står på fjärde plats från slutet.