Makt, miljoner och mobbning

Så kontrollerar Kurt Almqvist Ax:son Johnson-stiftelsen med järnhand

Johan Lundberg slutade – och förnedrades.

Nyligen fick litteraturvetaren Johan Lundberg under förnedrande former sluta som redaktör för tidskriften Axess. Han hade hamnat i konflikt med tidningens ägare, familjen Ax:son Johnson – en familj som de senaste 20 åren skaffat sig stort inflytande över svenska högerintellektuella genom att finansiera deras arbete.

Ett flertal före detta medarbetare anklagar nu familjens företrädare Kurt Almqvist föratt ägna sig åt mobbning och systematiska trakasserier som förstör verksamheten.

– Det känns som att han kidnappat stiftelsen, säger en av dem.

Ax:son Johnson är Sveriges rikaste familj. Definitivt en av de mest inflytelserika. När Kjell Olof Feldt nyligen skrev en biografi över familjeöverhuvudet Axel Ax:son Johnson upptäckte han att han denne styrt en avdelning inom handelsdepartementet samtidigt som Feldt själv var handelsminister. Feldt hade ingen aning om att avdelningen existerade.

Imperiet splittrades av storslagna konflikter inför öppen ridå i slutet på 80-talet men sedan kusinerna Antonia Ax:son Johnson och Viveca ”Vicky” Ax:son Johnson slutligen ärvde makten 1997 har släktgrenarna försonats igen.

Förutom att leva det goda livet lägger de sina pengar i en stor stiftelse – Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Stiftelsen skapades 1984 för att finansiera forskning. Men sedan 1997 ägnar den sig allt mer åt att driva tidningar och tv med en tydlig akademisk och politisk profil – främst Axess tv och Axess magasin.

Kanalens profil har varit tydligt högerpolitisk. Både Carl Bildt och Per Schlingmann har haft egna tv-program. Antonias och Vivecas politiska engagemang är heller ingen hemlighet. Antonia har suttit i styrelsen för Folkpartiet. Viveca har varit medlem i Alliansens framtidskommission och uttalat sig skarpt mot både feminism och kommunism. På 90-talet finansierade stiftelsen det så kallade City-universitetet tillsammans med Svenskt näringsliv. En think-tank som bland annat gav ut böcker av Anders Borg.

Ax:son Johnson-familjens pengar har länge erbjudit en viktig arena för svenska liberala och konservativa tänkare.

Frågan är hur länge det kommer att fortsätta.

I dag kantas stiftelsen av infekterade konflikter och anklagelser om skattefusk. Och i centrum för bråken återfinns ständigt stiftelsens vd Kurt Almqvist – sedan många år sambo med Viveca Ax:son Johnson. Han är en av fyra ledamöter i bolaget där bara familjens kärna har styrelseplatser – Nordstjernan holding. De övriga är Viveca, Antonia och hennes make Göran Ennerfeldt.

Efter att ha pratat med ett tiotal tidigare anställda framträder en samstämmig bild av hur stiftelsen fungerat under Almqvists ledning.

Vissa omdömen är mycket hårda. ”Paranoid” säger en person. En annan beskriver klimatet som ”oerhört nyckfullt och destruktivt”. En medarbetare berättar hur hen blev nedbruten och deprimerad och att medarbetarna ofta grät. ”Mobbning”, ”trakasserier” och ”mobbningsarbetsplats” är andra omdömen.

Uppläxningar tillhör vanligheterna. Flera vittnar om att Almqvist vägrat att kommunicera personligen utan enbart via mejl.

Även anställningsformerna påstås ha varit tveksamma. Skrivna avtal är ovanliga. Vissa har kunna jobba upp till fem år utan riktig anställning. Semesterersättning utbetalas inte regelmässigt till många medarbetare. Stämpelklocka har införts på tidningsredaktionen. Anställda har tvingats att byta arbetsplats och arbetsuppgifter utan förklaring.

Flera har väckt frågan om stiftelsen uppfyller sina stadgar.

Stiftelsemedel till forskning är skattebefriade. Men tv och tidningar är inte det. Stiftelsen hävdar att kanalen och tidningen sprider information om forskning. Men det kan ifrågasättas. I dag visar tv-kanalen konsertfilmer med Sylvia Vrethammar och tidningen driver tillsammans med Lotta Gröning politiskakampanjer för ett starkare svenskt försvar.

Än så länge har frågan aldrig prövats rättsligt.

Vem är då denne Kurt Almqvist?

Precis som alla andra hemlighetsfulla makthavare ger han sällan intervjuer. Han har dock en andlig sida som är väldokumenterad.

Han är född 1957. I början på 80-talet var han astrolog, vilket han berättade om i en intervju för Dagens Nyheters ”Insidan” där han även förklarade att han var uppfostrad som antroposof på Kristofferskolan.

”I dag vet vi att rymden är fylld av radiosignaler, att planeternas vinklar till varandra påverkar radiosändningar och utlöser elektromagnetsiska stormar. Vi vet också att vissa av de kaldeiska astrologernas påståenden om samband mellan en persons yrkesval och födelsehoroskop faktiskt stämmer”, förklarade han.

Enligt DN planerade han att skriva en avhandling i idéhistoria om den religiöse psykologen Carl Gustaf Jung.

1993 startade han det så kallade Junginstitutet (institutet för analytisk psykologi) tillsammans med Viveca Ax:son Johnson som själv berättat om sitt sökande i DN 2002. Hon tillbringade tre år av sin ungdom i öknen i Australien. Där träffade hon en dansk baron som hette Fritz, gifte sig och blev dessutom ”andlig”.

Under 90-talet debatterade Kurt Almqvist Carl Gustaf Jung i Expressen – ofta på tvärs med andra Jungforskare. Han skrev om reinkarnation i Svenska Dagbladet och pratade i radioprogrammet OBS om new age och liberalism.

Junginstitutet är numera nedlagt.

I höstas slutade Johan Lundberg som redaktör för magasinet Axess efter sex år. Enligt honom själv hade situationen blivit ohållbar.

– Jag kunde inte längre göra en bra tidskrift, säger han.

För ett par veckor sedan avslöjade nyhetssajten Dagens opinion att någon gått igenom Lundbergs mejl när han slutat. Böcker han tagit emot som recensionsexemplar krävdes tillbaka liksom de kläder han köpt in till tv-kanalen. Han krävdes på kvitton som visade att de tvättats.

Lundbergs efterträdare blev Peter Elmlund som närmast innan drivit en shoppingsajt med Bingo Rimér, Blondinbella och Katrin Zytomierska. Han leder dessutom en grupp doktorander i ett forskningsprojekt om stadsbyggnad på KTH som finansieras av familjen Ax:son Johnson.

Lundberg är inte den förste Axess-medarbetaren som lämnat sin post i vredesmod.

Journalisten Åke Ortmark gjorde fram till 2007 43 program på Axess tv. I sin självbiografi Makten och lögnen skriver han att Kurt Almqvist ägnar sig åt ”management by keeping people in uncertainty”. Han beskriver miljön som ”svåruthärdlig” och slutade efter att ha fått sin lön mer än halverad.

Han är noga med att poängtera att han ser stiftelsen som en ”guldgruva” och berömmer dess insatser för svenskt kulturliv.

– Men den har ledarskapsproblem. Jag har svårt att tänka mig att det skulle fungera sämre om ledningen byttes ut.

Ortmark gissar att Kurt har 80 miljoner om året ”att leka med”. Men att få inblick är svårt. Stiftelsen har begränsad insyn.

Även forskningen – stiftelsens egentliga uppgift – har havererat.

John Lloyd är professor i journalistik vid universitetet i Oxford, grundare av Reuters institute for journalism och medarbetare i Financial times och italienska La repubblica.

2009 inledde han ett stort forskningsprogram om journalistik och demokrati finansierat av Ax:son Johnson som kostat uppskattningsvis dryga tre miljoner kronor. Han knöt till sig forskare och öppnade ett kontor. Alla förslag mottogs tacksamt. Men snart förändrades allt.

– Almqvist driver organisationen precis som han vill. Allt beror på hans humör och idéer. Och de förändras från ena dagen till den andra.

– Humöret ändrades från att vara väldigt avslappnat och trevligt till en ökande misstänksamhet. Till synes helt utan anledning. Det var väldigt udda, säger han, och tillägger:

– Men många saker med Ax:son Johnson-stiftelsen är udda.

När den nye personalchefen Karl Olov Larsson trädde in rasade samarbetet ihop. Planerade böcker lades ner. Den nye chefen ifrågasatte John Lloyds hälsa och krävde plötsligt att få ta del av allt skrivet material, även om det inte var färdigt. När pengarna stoppades till två medarbetare (bland annat The Economists Moskvakorrespondent Arkadij Ostrovskij) fick Lloyd ersätta dem ur egen ficka.

– Jag försökte ringa många gånger. Det gick inte. Det var nästan som att de var rädda för att prata.

För ett år sedan skrev Lloyd ett brev till samtliga styrelseledamöter för att påtala problemen men det ignorerades. Allt han fick var ett ”sarkastiskt” mejl signerat Kurt Almqvist.

– Kommunikationen var destruktiv, oförskämd och förolämpande.

John Lloyd har inte haft någon kontakt med stiftelsen på sex månader och tror att Ax:son Johnson-familjen medvetet förstörde hela forskningsprogrammet.

– De fick oss att ge upp. Jag har aldrig hört talas om något liknande. De var fria att avsluta projektet när de ville, men istället var det nästan som att de ville tortera oss lite mentalt.

KULTUR: ”Arbetsklimatet är genomgående glatt, otvunget och
trevligt”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.