Han har bestämt sig för att krossa Stig Larsson

Martin Wicklins pedofilanklagelser i söndagsintervjun gränsar till sadism

Stig Larsson.

Vilket är det bästa svar man kan hoppas på när en äldre man får en fråga om metoo? Den sortens man som har dragit nytta av patriarkatet hela sitt liv, vuxit upp med helt andra spelregler och nu ser en ny arsenal med begrepp och förhållningssätt läggas ut som en bombmatta framför honom.

Jag skulle påstå att det bästa svaret lyder ungefär: Det är tur att tiderna förändras, och jag har tillräckligt mycket självinsikt för att inse att jag inte förstår allt som pågår just nu. Även om jag personligen förlorar på förändringarna, så är det fler som får det bättre.

Detta är också ordagrant vad författaren Stig Larsson svarar Martin Wicklin i ”Söndagsintervjun i P1”. Programledaren är dock ointresserad av sådana förklaringar. Det enda Wicklin verkar vilja är att få Stig Larsson att själv erkänna vilken usel människa han är.

Det är inte bara en dålig intervjuteknik, det gränsar till sadism. Och i vilket syfte?

Redan i introt förklaras att hela intervjun har kondenserats till en enda fråga: Hur är det att se tiden springa ifrån en? Vinkeln är förutbestämd – Stig Larsson är en sexistisk, irrelevant mansgris. Nu ska han konfronteras och bekänna. Efter en kvarts halvhjärtad ansats att prata lite om författarskapet börjar Wicklin jabba. Det följs av en halvtimmes hårda slag mot revbenen, där Larsson till slut är så trängd mot ringhörnan att han uttalar orden: ”Jag borde inte ha sagt det. Du har rätt”.
”Jag tror aldrig jag har hört dig säga det förut”, konstaterar en överlycklig Wicklin.


Framför allt handlar det om det ökända citatet hos Malou von Sivers, om PH-värden i unga tjejers underliv. Enligt Wicklin är det ett återkommande tema hos Larsson, att uttala sig på det viset. Visst har han gjort och sagt saker som skadat den offentliga bilden av honom, och den nya boken ”Högt och lågt” (som han åtminstone på pappret är där för att prata om) riskerar väl att förstärka det ytterligare, men så vitt jag vet är det inte Stig Larsson som har velat återkomma till den där intervjun. Det är alla andra, som bara vill ha ett befintligt narrativ cementerat. ”Du kunde ju använt tiden åt att prata om läsande och samhället”, föreslår Wicklin. Absolut, ge honom en enda fråga om läsande eller ”samhället” till att börja med då.

Den som lyssnar med så mycket som ett halvt öra kan uppfatta att Larsson faktiskt försöker prata om saker som skapandets förutsättningar, hur han sett sig själv genom åren, varifrån skrivandet kommer. Men allt som inte bekräftar Wicklins uppfattning viftas snabbt bort.

Det är inte bara en dålig intervjuteknik, det gränsar till sadism. Och i vilket syfte? Det är inte ”30 minuter” med Anders Holmberg, där någon Anna Kinberg Batra-typ ska ställas till svars för en skandal. Här gäller det en författare som, om man ska vara krass, egentligen inte har gjort något.

Wicklin verkar övertygad om att allt som pågår utanför lokalerna vid Hornsgatan är en total avvikelse från verkligheten

Avrättningen sker eftersom han är den han är. ”Tycker du inte själv att det är sjukt”, undrar Wicklin angående att Larsson kan tycka att unga kvinnor/tjejer är attraktiva. ”Jag gör ju inget åt det”, försöker Larsson. ”Men det är ju pedofili”, utbrister Wicklin.


Det är både äckligt och smaklöst att kommentera tonåringars kroppar när man själv är mycket äldre. Men pedofili är det inte. Och är Wicklin verkligen så arrogant att han inte vet att detta förekommer, hela tiden? Folk tänder på unga tjejer och killar, på släktingar, på träd. I sådana fall är det en jävla skillnad på att tänka och göra. Vem ska skildra och prata om våra mörkaste begär och drifter, om inte författare? Som i bästa fall kan ge tröst åt de som känner sig ensamma i något, eller komplicera det som förenklas i andra forum. Till exempel på produktionsbolaget ”Tredje statsmakten”, som ligger bakom ”Söndagsintervjun”.

Wicklin verkar övertygad om att allt som pågår utanför lokalerna vid Hornsgatan är en total avvikelse från verkligheten. Och det är väldigt viktigt att allt passar in i den verkligheten, annars är det konstigt, vilket är lika med dåligt. När det är dags för en liten avrundning frågar han om Larsson fortfarande inte använder internet. Underförstått – är du verkligen så pass knasig att du inte scrollar Tiktok fyra timmar om dagen, som oss andra?

Och det sista som hörs är ett förundrat ”hm”, när Larsson meddelar att han vill äta något nu, eftersom han inte ätit frukost. ”Så du har bara druckit kaffe och rökt cigg? Hm.”

Sedan kan man släppa ut freaket på gatorna igen, lite sjukare än tidigare.

Café Bambino – Radikal självhjälp med hjälp av Jordan B Peterson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.