Liten katekes för de ännu vanmäktiga

Del 1: Samhället

Liten katekes för underklassen, August Strindbergs försök att avslöja den härskande maktens lögner och språkbruk, skrevs 1884–1885. På grund av otaliga refuseringar publicerades den först efter folktribunens död 1912.

115 år senare går Göran Greider på samma rövarstråt i den borgerliga lögnapparaten. Vad är samhället? Vad är ekonomi? Vad är kultur? I dag publicerar vi den första delen av sju.

Varför är det så svårt att förändra samhället så att det blir bättre för majoriteten?

Svar: För att minoriteten, det vill säga överklassen, vill ha det så.

Men bekänner sig inte alla till demokrati?

Svar: Jo, i teorin. I praktiken – nej. Makthavarna och deras mediala hantlangare hyllar ledarskap mer än demokrati. ”Förtroendet” för Ledaren är viktigare än vad han eller hon i själva verket gör eller inte gör.

Vad är ”förtroende”?

Svar: Ett mått på hur lättlurade vi är. Glöm aldrig, att där den mesta makten i samhället finns – i banker och storföretag – där finns ingen demokrati. Säger inte det allt? Majoriteten förbjuds tillträde till de viktigaste besluten. Ergo: Vi har inte full demokrati.

Varför?

Svar: Därför att överklassen inte går med på det.

Vilka ingår i majoriteten?

Svar: Räknat nerifrån: alla växter, alla djur, alla människor som saknar makt över detta samhälle. Miljarder småkryp, miljarder låg- och normalinkomsttagare.

Ska djur och växter verkligen räknas till den vanmäktiga majoriteten?

Svar: Ja, eftersom också dessa förtrycks. Glöm inte att slaveriet av människor en gång modellerades efter förslavandet av djuren. På sumeriska var ordet för slavpojke och kastrerad oxe detsamma! Hundraåriga träd mördas för att de skymmer utsikten och sänker huspriserna.

Men är det inte medelklassen som utgör majoriteten?

Svar: Ordet medelklass är en av maktens främsta uppfinningar för att hålla majoriteten i schack. När makten och maktens mediala hantlangare – det vi kallar det politiska kommentariatet – säger medelklass så menar de den översta tredje-, fjärde- eller femtedelen av samhället. Det vill säga minoriteten.

Medelklassen är vår tids Allmänna och heliga överhetskyrka: Bekänn dig till den och du har din biljett till himmelriket.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.