Kris som i kris(t)demokrat

VÄSTERÅS. Ebba Busch håller skenet uppe, men det går inte att komma runt att hon har stora problem.

Med bara några veckor kvar till EU-valet ser partiet ut att kunna åka ur parlamentet.

Kristdemokraterna firar sitt 60-årsjubileum med en ordentlig kris.

Ebba Buschs inledande tal var 46 sidor långt och tog nästan en timme och kan bäst beskrivas som Best of KD. En sån där lista där allt ska med, så ingen blir besviken.

För Kristdemokraterna har inte råd med att någon blir besviken just nu.

Nu går det inte att sammanfatta ett tal på över fyrtio sidor på ett lättsamt sätt, men i grunden handlade det om att gå tillbaka till grundläggande värden i den kristdemokratiska rörelsen. Tillbaka till en tid då Kristdemokraterna särskilde sig från de övriga borgerliga partierna med sitt fokus på familjen, kristna värden, omsorg och etik.

För partiet är det avgörande att de börjar röra sig bort från den klump av borgerliga högerpartier som låter likadant.

Som de själva uttrycker det, vem ska rösta på KD om det inte går att skilja KD från M eller SD? Alldeles för få är ju svaret och det visar sig i de senaste opinionsmätningarna. Kristdemokraterna tar sig knappt över 4-procentsspärren varken i Riksdagen eller Europaparlamentet.

Ebba Busch brukar beskriva sitt parti som ett valspurtsparti. På frågor om hon inte blir stressad av de låga opinionssiffrorna, så här nära inpå valet svarar hon som alltid att KD är vana vid att det ser pyrt ut men att de sedan reser sig ur askan och landar på fötterna. Det är vad hon säger, men flera saker skvallrar om partiets nervositet.

Ebba Busch på scen under KD:s kommun- och regionpolitiska dagar i Västerås.

Under partiets kommundagar presenterar KD inte en, utan två nyheter.

Den ena om att de vill driva på för att EU ska begränsa barns skärmanvändande och den andra om att regeringen, med KD-ministern Andreas Carlsson i spetsen, ska satsa på att bygga fler småhus.

Inte nog med det. De har också kallat in den förre KD-bostadsministern Stefan Attefall. Han får den komplicerade titeln egnahemskommissionär och ska i sin nya roll verka för att fler småhus byggs runt om i landet.

Man kan väl säga att förslaget om att bygga fler småhus också är en KD-klassiker. Partiet har presenterat detta förslag återkommande under de senaste åren. Bland annat under rubriken - Villa, Volvo, vovve - som var deras stora satsning inför valet 2022. Även om det inte heller då var första gången just detta förslag lades fram.

 

För att vara den valrörelseraket som Ebba Busch menar att KD är, behövs alla fötter på marken och all energi som landets kristdemokrater kan uppbåda.

Det är därför de är här i Västerås, för att skaka liv i det engagemang som skadats under det senaste årets turbulens kring partiets EU-kandidater. Sara Skyttedals uppgång och fall var den stora snackisen på KD-dagarna för exakt ett år sedan.

Nu hoppas partiet kunna gå vidare och få KD-politikerna på plats att känna sig som del av något större och ge sig ut och kampanja på gator och torg.

Ebba Busch har redan sänkt sina förväntningar verkar det som.

På sin presskonferens efter talet pratade hon om partiets kommande ”parlamentariker” i singular. Alltså ett mandat mindre än vad partiet fick i förra valet.