Elever larmade om gympalärarens ”nakengympa” redan för 20 år sedan

Publicerad 2024-05-04

En idrottslärare står åtalad för att ha smygfilmat över 100 flickor på en skola.

Men mannen tros ha utsatt betydligt fler barn då varningar har funnits kring honom under flera decennier, visar SVT:s granskning.

– Vi nämnde att vi tyckte att han var obehaglig och att han ville ha närkontakt med oss när vi var nakna, men rektorn sa i princip åt oss att sluta. Att han både var snäll och rolig, säger tidigare eleven Sara.

I en rad artiklar har SVT granskat en idrottslärare som genom åren haft flera anställningar på olika skolor i Sverige – trots att det varnats för honom i decennier.

Mannen, som i dag är i 50-årsåldern, är i skrivande stund åtalad för att ha smygfotat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige.

Detta efter att kollegor sett hur han under sommaren 2022 smygfilmade flickor som bytte om i samband med en utflykt. Kollegorna larmade rektorn som i sin tur kontaktade polisen som slog till mot mannens bostad.

Där påträffades hårddiskar med mappar döpta efter olika platser, datum och flickors namn.

Men SVT kan nu avslöja att mannen under sina år inom skolvärlden kan ha utsatt betydligt fler barn, och att varningar funnits kring honom under flera decennier.

För SVT berättar en elev hur mannen på lågstadiet gick in i flickornas omklädningsrum med en pipleksak för hundar.

– Den var formad som en gris och så pep han vid oss där vi stod och duschade och när vi gick omkring nakna, berättar Hanna.

Sara, 25, är en av många som utsattes av mannen.

Fick leka ”nakengympa”

En annan som minns idrottsläraren är Sara som började i förskoleklass i Haninge kommun 2004.

– Skolan i sig var superfin och vi hade bra lärare förutom den här idrottsläraren. Han ville gärna vara med inne i vårt omklädningsrum efter idrottstimmen och stirrade på oss när vi duschade. Det fanns inga draperier utan det var helt öppet, säger hon till Aftonbladet.

Sara berättar hur mannen tillät flickorna vara i idrottssalen och leka ”nakengympa”, trots att lektionen sedan länge var avslutad.

– Han låste upp så att vi fick vara i idrottssalen och leka. Han lyfte upp oss i luften när vi var nakna eller bara hade handduk på oss. Vi var 6–7 år gamla, sprang omkring nakna och tänkte att det var kanon att vi fick leka längre än den timmen vi hade idrott.

– Samtidigt låste han killarnas omklädningsrum. Det var väldigt tydligt att det bara fick vara flickor i idrottssalen.

Både Sara och hennes klasskompisar kände dock att mannens beteende var konstigt. Tillsammans gick de till rektorn och berättade vad de upplevde, men fick kalla handen.

– Vi nämnde att vi tyckte att han var obehaglig och att han ville ha närkontakt med oss när vi var nakna efter vår gympatimme men rektorn sa i princip åt oss att sluta. Att han både var snäll och rolig, säger Sara som kände sig sviken av vuxenvärlden.

– Jag kände att det var fel på oss och inte på honom. Att ingen lyssnade.

Enligt SVT dokumenterades dock larmen 2005 och mannen förbjöds att vara i omklädningsrummen. Något han vid upprepade tillfällen bröt mot.

Trots det fick han jobba kvar.

Köptes ut för halv miljon

Först 2014, efter nya upprepade larm, utreddes mannen. En utredning som enligt SVT har hemlighållits fram tills nu av kommunen. Flera elever beskriver idrottsläraren som obehaglig, varpå han återigen förbjöds att gå in i flickornas omklädningsrum.

Inte ens om det brann.

Men detta hörsammas inte av idrottsläraren som omplaceras till en annan skola i kommunen. Men även där uppmärksammas mannens beteende på idrottslektionerna, då han bland annat hållit sin mobilkamera under en flickas klänning.

Den dåvarande grundskolechefen i Haninge, Lina Axelsson Kihlblom, informerades och uppger för SVT att hon var i kontakt med polisen men ingen anmälan gjordes.

– Jag kunde inte göra mer än vad jag gjorde då.

Istället köptes mannen ut för drygt en halv miljon kronor i början av 2016.

Trots det fick han jobb på en prestigeskola i Mellansverige under 2018.

Hans arbetsuppgifter där var bland annat att agera duschvakt. I fyra år fortsatte mannen sin anställning innan incidenten på utflykten som ledde till polisens tillslag.

Rektorn på prestigeskolan säger till SVT att man ringt till mannens referenser inför anställningen, men hen vill inte uppge vilka dessa varit.

–Jag har inte fått någon indikation på att något märkligt har hänt kring honom utan han var en av oss alla. Han var omtyckt bland barnen och kollegorna, säger rektorn till SVT.

Har erkänt handlingarna

Idrottsläraren står åtalad för grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering mot totalt över 100 flickor mellan åren 2019 och 2022.

Det finns dock inga misstankar om att bilder och filmer ska ha spridits vidare.

Mannen erkänner handlingarna, men nekar till att brott har begåtts.

Dom meddelas den 10 maj.

För Sara känns åtalet som en upprättelse för vad hon utsattes för som barn.

– När allt uppdagades blev jag jätteledsen över alla som drabbats. Jag var så liten och det pågick i så många år. Det blev som att man gömde sig i sina egna skuldkänslor. Det känns som en lättnad och bekräftelse på att det inte var oss det var fel på.

Följ ämnen i artikeln