Stort antal migranter väntas när USA lyfter pandemilag

Biden: ”Kan bli kaotiskt”

Publicerad 2023-05-12

En gränsvakt patrullerar vid ett taggtrådsstängsel nära gränsfloden Rio Grande i Texas.

Sedan början av pandemin har undantagsregeln Title 42 använts för att avvisa migranter vid USA:s södra gräns.

Efter stor politisk oenighet upphävs nu lagen natten mellan torsdag och fredag.

Nu tror myndigheterna att en stor mängd migranter kommer försöka att korsa gränsen.

Undantagsregeln Title 42 aktiverades av president Trump i början av coronapandemin men är mycket äldre än så. Redan 1944 infördes lagen som ger amerikanska myndigheter rätten att ta till särskilda åtgärder för att förhindra spridningar av sjukdomar.

Regeln har används flitigt för att avvisa migranter längs USA:s södra gräns. Sedan den infördes har mer än 2,8 miljoner migranter nekats att söka asyl i landet, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Upphävs natten till fredag

När Biden tog över presidentposten behöll han initialt undantagsregeln, innan han försökte upphäva den under 2022.

Beslutet att lyfta lagen kritiserades hårt från republikanskt håll och hamnade även i domstol, som fortsatt uppehöll lagen. Republikanerna argumenterade för att restriktionerna var nödvändiga för att bibehålla säkerheten vid gränsen.

Biden varnar för att det kan bli stökigt ett tag.

I januari aviserade Biden-administrationen att de nationella coronasäkerhetsåtgärderna upphörde. Några månader senare meddelade hälsomyndigheterna att användandet av Title 42 inte längre var befogat.

En minut före midnatt lokal tid natten till fredag upphävs nu undantagsregeln.

– Det kan bli stökigt ett tag, sa president Joe Biden under tisdagen.

Väntas en stor mängd migranter

Myndigheterna tror att upphävandet av Title 42 kan komma att resultera i att ett stort antal migranter nu försöker korsa gränsen, rapporterar CNN.

En av anledningarna tros vara att många av de migranter som skickats tillbaka med hänvisning till Title 42 nu är desperata och ser sin chans att ta sig över.

Homeland Security har tagit fram en plan för att förberedda sig inför den stora mängd människor som väntas komma. Utan Title 42 förlitar sig systemet på decennier gamla migrationslagar, som inte är anpassade för den mängd migranter som kommit på senare tid.

Militärer skickas till gränsen

Flera åtgärder görs nu för att hantera vad som händer efter upphävandet av undantagsregeln.

Nya anläggningar har byggts upp längs gränsen för att snabbare kunna bearbeta ansökningar och kunna skicka tillbaka människor.

Stängsel vid gränsen i El Paso, Texas.

Biden-administrationen har även valt att skicka 1 500 extra militärer till gränsen, som ska kunna stoppa en del icke-mexikanska migranter.

– Vi har förberett oss länge och vi är redo, säger Homeland Secutiry sekreteraren Alejandro Mayorkas till CNN.

CNN rapporterar att situationen för de migranter som utvisats under Title 42 har varit hård.

Människorättsorganisationen Human Rights First har identifierat mer än 13 000 incidenter av kidnappning, våldtäkt, tortyr och våld mot migranter som utvisats eller fastnat till följd av undantagsregeln.

Följ ämnen i artikeln