Oron: ”Inte fått samma svar från Djurgården”

Publicerad 2024-05-01

MALMÖ. Publikfest? Absolut.

Men cupfinalen innebär också ovanligt stor risk för stök när Eleda Stadion delas upp 50/50 mellan Malmö FF och Djurgården.

– Det vore naivt att säga att det inte finns orosmoment, säger förbundets säkerhetschef Martin Fredman.

Följ ämnen

Malmö är en stad satt på undantag under den här veckan. I helgen väntar Eurovision i Malmö och där är säkerhetsläget ytterst spänt i och med Israels medverkan. I dag drar stora första maj-tåg igenom Malmö samtidigt som tiotusentals MFF:are och djurgårdare gör sig redo för finalen i svenska cupen.

Drygt 8000 supportrar till båda lagen kommer inta Eleda Stadion under onsdagen. Upplagt för en stor och härlig publikfest, förstås.

– Det blir som en final på en neutral plan. Det är få som får vara med om sådana matcher. Vår hemmaarena, gräs och fin inramning. Vi gör det till något fint och positivt, så jag hoppas att det också blir så under och efter matchen, säger Pontus Jansson.

”Nu ska 8000 djurgårdare in...”

För det finns också en uppenbar risk för bråk och stökigheter. Förbundet som arrangör ville att lika många supportrar från Malmö och Djurgården skulle kunna gå på finalen. Vilket också innebär stora utmaningar, då det är en ovanlig situation i svensk fotboll.

Martin Fredman.

– Ingen arena är i grunden byggd för 50/50 supportrar från båda lagen. Så det kommer vara lite annorlunda jämfört med vanligt på arenan, med avspärrningar och blockerade platser, säger Martin Fredman.

Vilka orosmoment finns det?

– Det vore naivt att säga att det inte finns orosmoment. Malmös supportrar kommer till arenan ungefär som ett vanligt insläpp. Men tittar vi på deras senaste match mot AIK så var det ungefär 2000 AIK:are på bortasektionen som är byggd för det. Nu är det 8000 djurgårdare som ska in och det är förstås en utmaning i den logistiken. Som att få in folk i tid. Vi har också andra villkor från polisen som är kopplade till säkerhetsläget i landet. Som väskförbud och visitation i alla entréer. Det tror jag inte att man har gjort någon gång tidigare på Eleda, säger Fredman.

Positiv till Malmös uppmaning

Den allvarligaste frågan: Vad händer om något av lagens supportrar stormar planen vid seger? Förbundet noterade, med glädje, att Malmös supportergrupper meddelat att hemmasupportrarna inte kommer springa in på planen. Detta för att skydda gräset på arenan.

– Jag såg deras initiativ. Det är positivt. Vi har inte fått samma svar från Djurgården, inte än i alla fall, om att de tänker likadant. Och det finns ju ingen arrangör i världen som har lyckats stoppa en planinvasion, utifrån vad de skulle krävas i våldsanvändning eller bemanning som står proportion till brottet att hoppa in på planen, ett bötesbrott, säger Fredman.

– Med det sagt: det finns inga positiva planinvasioner. Det vi ser år efter år att delar av de som hoppar in klarar inte av att sköta det ändå. Även om det inte är det mest prioriterade lagbrottet (att storma planen) så brukar det bli omfattande skadegörelse, misshandelsfall, våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp som blir en del av det. Vi kan inte rycka på axlarna att man hoppar in på planen då det för med sig så mycket annat negativt.

Hade du önskat att Djurgårdens supportrar kommit ut med samma typ av budskap som Malmös?

– Ja, absolut. För då har vi ju grunden till den idrottsliga fest som vi försöker skapa på alla sätt möjligt. Det kommer alltid finnas risker när man samlar så här mycket folk, att alla inte håller sig inom ramen. Det har vi sett tidigare i allsvenskan och på landskamper. Den här gången är det ett väldigt stort antal människor och när de här supportergrupperna kommunicerar något så brukar vi uppleva att övrig publik också lyssnar på det.

”Det finns en risk”

Risken är förstås att det upplevs som provocerande för Malmös supportrar om Djurgården vinner och därefter stormar MFF:s hemmaarena, vilket i sin tur kan eskalera situationen.

– Det finns en risk kopplad till det. Senaste åren har det växt fram den sortens tongångar att hemmaföreningar inte vill att någon annan ska få firas på ”deras” plan. Det är ingen hemlighet.

Finns det nog med säkerhetspersonal, ordningsvakter och polis för att hålla isär grupper om något skulle inträffa?

– Ja, vi har ju en grundplanering att vi ska klara av det. Sedan får man se, jag tror inte att 8000 personer försöker ta sig in på planen. Det är ju vissa grupper i så fall. Och de har ju tidigare visat sig ha både våldskapital och en vilja till det. Vi har själva en resurs på närmare 200 i säkerhetspersonal på plats som kan göra rätt mycket. Men där finns begränsningar för oss. Polisen kommer bedöma om vi som arrangör hamnat i trångmål och behöver hjälp, säger Fredman.