Skellefteås andra raka – olycklig Brynäsmålvakt

Thomas Eriksson/TT

Publicerad 2022-10-29

Anders Lindbäck hade en tung kväll i Skellefteå på lördagen. Arkivbild.

En olycklig start från Brynäsmålvakten Anders Lindbäck bäddade för Skellefteå som med stor effektivitet och starkt försvarsspel kunde vinna med 4–0.

Västerbottningarnas svarta oktober fick därmed en ljus avslutning med två segrar i rad.

– Vi kontrollerar spelet bra och har två raka nu. Vi jobbar hårt och förtjänar målen vi får i första perioden, säger Skellefteås 18-årige back Elias Salomonsson.

Han var lysande än en gång, gjorde ett av målen och spelade fram till ett annat.

– Det börjar kännas bättre och bättre men så spelar jag också med de bästa defensiva backarna i ligan. Arvid (Lundberg) hjälper mig mycket, säger den unge backen.

Brynäs inledde riktigt starkt och hemmalaget hade knappt varit ute ur sin egen zon när Rickard Hugg slog till efter 4.42. Skellefteåforwardens ispuck såg inte märkvärdig ut, men Brynäsmålvakten Anders Lindbäck släppte pucken förbi sig.

”Sånt som händer”

Målet innebar ett stopp för Brynäs spelmässiga överlägsenhet och snart stod det 2–0 efter en ny fadäs från den meriterade Brynäsmålvaktens sida. Lindbäck gick ut för ett stoppa en puck bakom sin kasse men blev överspelad och hemmabacken Elias Salomonsson kunde enkelt sätta pucken i öppen bur till 2–0 efter 12.30.

– I första spelade vi bra och visar att vi vill vinna. Misstagen är sånt som händer, Lindbäck har räddat oss i många matcher innan, säger Brynäscentern Linus Ölund.

Matchstraff för Olsson

Skellefteåbacken Anton Olsson fick strax efteråt fem minuters utvisning för huvudtackling men Brynäs tog inte chansen. I spel fyra mot fyra var det i stället Skellefteå som utökade till 3–0 när Jonathan Johnson vid den bortre stolpen serverades en perfekt passning av Skellefteås lysande Elias Salomonsson.

Brynäs försökte komma tillbaka i den tredje perioden men lyckades inte. Pendeln svängde ytterligare över till Skellefteås fördel som med stenhårt defensivjobb och uppoffrande spel styrde vidare mot sin första trepoängare sedan den 6 oktober.

I öppen kasse kunde också Jonathan Pudas sätta in 4–0-pucken, Skellefteåbackens sjätte mål och 21:a poäng så här långt och andra raka segern efter straffvinsten mot Luleå i torsdags.

En viktig segerfaktor för Skellefteå var målvakten Linus Söderströms insats i målet. I sin blott fjärde match från start höll nu 26-åringen nollan för andra gången.

– Kul för Linus att få hålla nollan. Han får bra hjälp där bak. Vi har ett jäkla bra målvaktspar, säger Skellefteåtränaren Pierre Jonsson, som inte hade något att anmärka på den här lördagseftermiddagen.

– Tycker det var fantastiskt kul att få bjuda publiken på bra anfallshockey. Vi gör det bra och stramar till defensiven också, satte strukturerna i försvarsspelet som vi vill se ut.