Klassiska klubben tillbaka i PL – efter 22 år

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-05-04

Glada Ipswich-supportrar.

I fjol tog de steget upp till Championship. Nu tar de steget upp till Premier League.

Efter 2–0 mot Huddersfield är Ipswichs andra raka uppflyttning ett faktum.

Klassiska Ipswich Town – känt för sina framgångar på 60-, 70- och 80-talet, nederländska stjärnor och Sir Bobby Robson – har inte spelat i Premier League sedan 2001–02.

Nu är ”Traktorpojkarna” tillbaka.

– Det är en underbar dag och jag är väldigt, väldigt stolt över alla inblandade, säger tränaren Kieran McKenna till Sky Sports.

Hemma mot Huddersfield i seriens sista omgång hade laget chansen att säkra en uppflyttning. En poäng räckte för att fortsatt hålla Leeds bakom sig – och det var aldrig något snack om saken.

På ett strålande soligt Portman Road tog Wes Burns emot och dundrade in 1–0 i den första halvleken. I andra utökades ledningen då Omari Hutchinson drev framåt och placerade in spiken i kistan, 2–0.

– Det betyder mycket. Att se hur mycket det här betyder för alla, från spelarna till supportrarna, är fantastiskt, säger McKenna.

Ännu en seger för Ipswich – och ännu en uppflyttning för succétränaren Kieran McKennas mannar. Efter slutsignalen var glädjen stor och planen stormades av euforiska supportrar. Samtidigt innebar resultatet att Huddersfield degraderades till League One.

Ipswich gör redan klara seriesegrarna Leicester sällskap upp till Premier League. Den tredje och sista klubben som går upp avgörs via ett playoff där semifinalerna Leeds–Norwich och Southampton–West Bromwich spelas innan allt avgörs med en final på Wembley.