Västerås SK: "Vi går från t-shirt till kavaj"

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-04-05

Fotbollsintresset kokar i Västerås SK. På söndag väntar allsvensk hemmapremiär mot Elfsborg. Arkivbild.

Steget från superettan till allsvenskan är sportsligt stort. Organisatoriskt är det gigantiskt.

– Min tes är att vi går från t-shirt till kavaj. Det är ett sjumilakliv vi ska ta. Det är ingen lek längre, det är på allvar, säger Johan Immelgård.

Han är drifts- och eventansvarig i ett Västerås SK som rustar för sin första allsvenska hemmamatch sedan 1997.

På söndag kommer Elfsborg till Rocklunda och på arenan, som i officiella sammanhang går under namnet Hitachi Energy arena, gås nya rutiner igenom. Från smått till stort.

Immelgård och hans medarbetare har fullt upp. Kravbilden för ett allsvenskt matcharrangemang är omfattande och mycket är nytt för en förening med växtvärk.

– Det kokar i staden. Det är snart fullt på vår stora sittplatsläktare. Våra hemmafans är verkligen på gång.

– 8 900 platser finns på arenan. Jag skulle tippa att vi tappar tusen platser av vår kapacitet på grund av säkerhetsläget. Min förhoppning är att vi kommer att ligga någonstans runt 7 000-8 000 i premiären, säger Immelgård.

Lapp på luckan?

Han uppmanar intresserade att inte vänta till matchdagen med att köpa biljett.

– Där är det risk att det är lapp på luckan.

Västerås är befolkningsmässigt landets sjätte största stad, men har fram till i år varit en vit fläck på den fotbollsallsvenska kartan. Klubbens ambition är tydlig. Det ska spelas allsvensk fotboll i staden. Allra helst, någon gång i framtiden, på en större och modernare arena. Då krävs att staden och andra intressenter är med på tåget.

– Vi har ett önskemål, en dröm, en vision och har förmedlat den vidare. Jag skulle tro att alla inser att om vi ska bygga en stabil klubb behöver vi rätt förutsättningar. Vi har en gammal arena som egentligen inte är avsedd för allsvensk fotboll.

”Gör det så gott vi kan”

– Jag tror att staden och andra runt omkring börjar inse att fotbollen är så stor att man vill satsa. Det är också ett sätt att sätta Västerås på kartan och då behöver man en fin arena. Jag hoppas och tror att den kommer så småningom, säger Johan Immelgård.

Men nu är nu – och då lagas det efter läge.

– Vi gör det så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har. Vissa saker får vi göra provisoriskt, andra har vi byggt upp på ett bra sätt. Det är små saker överallt att lösa för att gå från t-shirt till kavaj. Rom byggdes inte på en dag, men vi gör det absolut bästa vi bara kan och det kommer att bli bättre ju längre säsongen lider.

Uppsala satt länge i samma båt som Västerås. En storstad utan ett framgångsrikt fotbollslag på herrsidan. Johan Immelgård har ett förflutet i Sirius.

– Många av dem jag jobbade med där är fortfarande kvar och vi har en dialog. Vi har varit i kontakt en del. De hjälper oss. Vi behöver inte uppfinna hjulet igen.

– Även om vi är rivaler på mattan är vi kompanjoner på våra positioner.