Svenske talangen historisk: "Fin upplevelse"

Karl Sundström/TT

Publicerad 2023-12-02

Supertalangen Alvar Myhlback har debuterat i världscupen.

17-åringen blev den yngste svenske herråkaren hittills i världscupen – och åkte i mål på plats 37 på 10 km fristil.

– Det var en fin upplevelse, säger han till Viaplay.

Det stora samtalsämnet inför tävlingen var Alvar Myhlbacks debut. 17-åringen imponerade på Sverigepremiären i Gällivare för två veckor sedan. Nu var han tillbaka på samma plats – men för första gången som en världscupåkare. Hur känslan var efteråt?

– Loppet kändes bra. Jag har en bra känsla. Det var det bästa skejtloppet hittills i år för mig. Det var ett steg upp mot vad jag har gjort tidigare. Känslan var bra, jag kan inte vara missnöjd, säger han.

Blev 37:a

I slutändan blev det alltså en 37:e plats. Avståndet till toppen var en minut och tio sekunder.

– Det är inget toppenresultat. Men samtidigt är tio skejt det som jag har slitit mest med hittills. Just nu är jag inte bättre än så. Men jag är absolut inte missnöjd. Det var så bra som jag var i dag, säger han.

Tävlingen i Gällivare dominerades totalt av de norska åkarna som lade beslag på de fyra främsta placeringarna. Bland de tio bästa åkarna var sju från Norge.

Allra bäst gick det för Pål Golberg som segrade, 4,2 sekunder före Harald Østberg Amundsen. Iver Tildheim Andersen blev trea.

Halfvarsson bäste svensk

Bäste svensk blev Calle Halfvarsson på plats elva, 24,5 sekunder efter Golberg.

Världscuphelgen i Gällivare fortsätter på söndag med stafett, 4x7,5 km. En tävling där Myhlback får chansen i Sveriges lag två tillsammans med Björn Sandström, Gustaf Berglund och Karl-Johan Westberg.