"Förväntat mig en ödmjukare hållning"

Anders Wallin/TT

Publicerad 2022-11-20

Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet.

Fifa-basen Gianni Infatinos VM-tal sågades.

Nu sluter Karl-Erik Nilsson upp i den kritiska kåren.

– Jag hade förväntat mig en ödmjukare hållning, säger han.

Dagen innan VM-premiären mellan Qatar-Ecuador tog Gianni Infantino ton på en presskonferens i Doha.

Hans förhoppning var att tysta belackarna.

Resultat blev tvärtom.

Ordförande för det internationella fotbollsförbundet Fifa kritiserades i stället för talet, som varade i nästan en timme och innebar bland annat att han kallade VM-kritiker för ”hycklare”.

Norges och Danmarks ordföranden Lise Klaveness respektive Peter Møller var snabba med att kritisera Infantino för att inte ta itu med problemen som omger Fifa och mästerskapet i Qatar.

Karl-Erik Nilsson hamnade där också till slut.

”Olyckligt”

— Jag hade förväntat mig en annan ”approach”, jag hade förväntat mig en ödmjukare hållning till det som har varit, diskussionerna under de senaste tolv åren sedan beslutet fattades, säger han.

— I stället blev det en signal om att det är västvärlden mot övriga världen. Det var ett olyckligt angreppssätt.

Efter ett par dagar fyllda av olika möten mötte Nilsson svenska medier på gräsmattan utanför det fashionabla hotellet Sheraton i Doha. Slipsen åkte snabbt av i värmen och kort därefter även kavajen.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand tog emot kläderna, vek ihop kavajen och lade allt ovanpå sin påse som stod i skuggan av hotellets palmer.

På den torra gräsmattan fick Nilsson sedan frågor om Gianni Infantinos tal, vad som sker i Qatar gällande mänskliga rättigheter och om situationen för migrantarbetare.

— Jag har inte hört talet själv men jag har hört många reaktioner på talet, och framför allt från den del av världen där jag själv befinner mig.

– I andra delar av världen tycker många att det var ett bra tal. Det visar hur olika vi ser på saker och ting. Vi måste vara beredda på att respektera andra kulturer och andra synpunkter, men jag tycker att han kunde ha hållit ett tal med mer ödmjukhet.

Infantino ensam kandidat

TT: Fifa har sitt ordförandeval i mars - står ni bakom Infantino?

— Gianni Infantino kommer att bli vald, han är den enda kandidaten, säger Nilsson.

— Vi tänker så här: Vi överväger ett aktivt stöd för honom om vi kan få ett par väsentliga frågor på plats; då kanske det kan användas som någon form av påtryckning under tiden framåt.

TT: När måste de aktuella frågorna vara på plats?

— Vi måste veta, de måste vara på plats på plats innan vi går till Fifa-kongress i mitten av mars.

Återvänder till Qatar

Frågorna som Karl-Erik Nilsson nämner handlar om VM-aktuella ämnen som mänskliga rättigheter, en kompensationsfond för migrantarbetare samt inrättande av ett migrantarbetarcenter.

– Det ser lovande ut men vi väntar på de sista detaljerna, säger han.

Nilsson säger också att de nordiska förbunden inte tänker släppa frågorna, utan avser att besöka Qatar under början av nästa år.

– För att se om det som utlovas blir verklighet, säger han.

– När sista sparken är gjord här i VM får inte fotbollsvärlden lämna det här åt sitt öde. Det gäller att fortsatta engagera sig i frågorna kring migrantarbetare i Qatar och i regionen.