Källberg vann dubbla SM-guld

Publicerad 2017-03-05

Bordtennis. 19-årige Anton Källberg, Söderhamns UIF, blev årets stora vinnare vid årets bordtennis-SM. Han vann både herrsingeln och U-20-klassen, vilket är en enastående prestation som man får gå långt tillbaka i tiden för att hitta jämförelse.

I damsingel är Matilda Ekholm, Boo KFUM, tillbaka på SM-tronen efter att ha missat de två senaste mästerskapen.

Anton Källberg hade en tuff väg mot sin första seger i herrsingel med idel 7-setare från kvartsfinal och framåt.

– Detta är det största jag vunnit och jag har nog bara spelat bättre när jag slog kinesen Yan An vid SOC 2015, sade Anton Källberg.

Bådar gott inför VM

Det han presterade i de två sista seten av SM-finalen mot Pär Gerell innehöll ett fyrverkeri av kontraattacker av högsta världsklass som bådar gott inför stundande VM i Düsseldorf i maj.

Annars hade Pär Gerell flera möjligheter att avgöra, men Källberg hade hela tiden reptilsnabba svar. Gerell stod annars för flera starka bedrifter. I kvarten slog han ut regerande mästaren Jon Persson och i semifinalen eliminerade han mästaren från 2013, Fabian Åkerström.

De två storfavoriterna och hemmaspelarna Mattias Karlsson föll bort i kvarten mot Fabian Åkerström och Kristian Karlsson förlorade till Anton Källberg med 11-9 i semifinalen.

Femte guldet för Ekholm

Matilda Ekholm tog sitt femte SM-guld och tillägnade detta nyligen bortgångne Anders Johansson, före detta bordtennisförbundets sportchef.

– Vi började vårt samarbete 2012 och utan hans hjälp hade jag inte varit där jag är nu, sade Matilda Ekholm.

På den senaste världsrankingen är hon nummer 20 och svarar att hon aldrig någonsin varit bättre.

– Anders gjorde enorma förändringar och var övertygad om att jag skulle nå topp 20. Det gällde balans, grundspelet, hur jag skulle hantera ytterlägen och den långsiktiga uppbyggnaden, sade Matilda Ekholm.

Hon kom till SM med färska internationella framgångar i bagaget. Seger i Swiss Open för tre veckor sedan och final i World Tour India Open och på SM fanns ingen som kunde matcha hennes spel.

I damsingeln var Ekholm totalt överlägsen och tappade inte ett enda set på vägen mot guldet. I finalen besegrade hon Linda Bergström, Ängby SK.

TT