Rahm vände och vann Masters: "Jag är stolt"

Tim Dahlbacka/TT

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2023-04-10

Jon Rahm.

Jon Rahm inledde årets första golfmajor, US Masters, med att göra dubbelbogey.

Han började söndagen fyra slag bakom Brooks Koepka, men knappade in, gick om och vann till sist med fyra slag.

– Jag drabbades aldrig av panik, säger Rahm efter segern, enligt AFP.

En lång söndag avslutades på bästa sätt för Jon Rahm, som för första gången fick hänga på sig den gröna kavajen. Det hade han kanske hoppats – men inte vågat trott på när han inledde söndagen fyra slag efter LIV-stjärnan Brooks Keopka.

Rahm är den förste europén att vinna både US Open och US Masters.

– Allt jag bad om var en chans – och jag tog den. Att klara det här, jag kan inte känna någonting annat än tacksamhet, säger han vid en presskonferens.

Att han vann tävlingen 40 år efter framlidne landsmannen Severiano ”Seve” Ballesteros gick inte obemärkt förbi.

– Att få det här avklarat på 40-årsjubileet av hans seger, på hans födelsedag, på påskdagen, det är otroligt betydelsefullt, säger Rahm enligt AFP.

Påverkades av pressen

Efter att ha spelat klart tredje rundan under söndagsmorgonen, lokal tid, var LIV-stjärnan Brooks Koepka alltjämt i ledning på elva slag under par.

Två slag bakom jagade spanjoren och pressen tycktes påverka Koepka direkt.

Det första utslaget på avslutningsrundan gick rejält vänster, så pass att han kunde slå andraslaget från nionde hålets fairway och rädda par.

På Augustas första par 3 kunde dock Koepka inte undvika bogeyn efter att ha slagit ner sig i greenbunkern.

Hålet före hade Rahm gjort birdie efter en lång drive, följt av en delikat chipp och en välavvägd putt.

På sjätte hålet gjorde Koepka sin andra bogey för rundan medan Rahm räddade par och tog över ledningen.

Tung runda

En bogey på nionde hålet var den enda plumpen i protokollet för Rahm, som adderade två birdies på hål 13 respektive 14. Han slutade rundan på 69 slag, vilket gav -12 i totalen.

– Att spela på det sätt jag gjorde på söndagen, med bara en bogey under svåra förhållanden och att vinna med marginal. Det är svårt att förklara. Jag känner mycket stolthet, och jag är stolt över mig själv och vad jag gjorde, säger han.

Koepka stod för bogeys på hål 9, 12, 14 och 17, vilket blev för kostsamt trots birdies på 13, 15 och 16. Med en runda på 75 slag, tre över par, hamnade han på -8 i totalen.

Landsmannen Phil Mickelson spelade drömgolf och gick rundan på 65 slag, vilket räckte till en delad andraplats med Koepka.

– Tyvärr var det inte tillräckligt, men det var riktigt kul för mig att spela på den här nivån igen, och det är uppmuntrande för mig under resten av året.

Rahm blev fjärde spanjoren att vinna en Masters efter Ballesteros, José María Olazábal och Sergio García.