Hellkvist-effekten gav Leksand tredje raka

Anders Hansson/TT

Publicerad 2023-10-31

Patrik Zackrisson. Arkivbild.

Leksand har fått en positiv Hellkvist-effekt.

4–1 mot Timrå var lagets tredje raka segern sedan tränaren Björn Hellkvist tvingades sjukskriva sig.

– Vi spelar ut mer och tar inte detta på så blodigt allvar. Vi ser att det finns så mycket mer viktiga saker i livet, säger lagkaptenen Patrik Zackrisson.

Innan Leksandstränaren tvingades sjukskriva sig för sin Parkinsons sjukdom hade laget gått kräftgång och förlorat fyra raka matcher. Efter beskedet om hans sjukskrivning har det blivit tre raka segrar. Nu senast mot Timrå, då laget imponerade.

– Vi spelar på samma sätt och står för vår identitet. Vi torskade fyra raka, men jag tycker inte vi skulle haft fyra raka förluster, säger Patrik Zackrisson som poängterar att Björn Hellkvists sjukskrivning fått spelarna att inse vad som är viktigt i livet, vilket påverkat spelet.

”Svåra saker i livet”

– Man blir påmind om sådana svåra saker i livet lite då och då. Nu senast var det Adam Johnson, som dog när skridskon träffade halsen. Tidigare var det Björn Hellkvists sjukdom. Sådana saker måste man ta sig an på rätt sätt. Det här med Björn (Hellkvist) gav oss extra energi. Man måste vända detta till något positivt, utan att ta ifrån Björn något. All sympati för honom.

Patrik Zackrisson fortsätter:

– Det är med stor ödmjukhet vi tagit oss an de senaste matcherna. Vi hade ett möte bland spelarna när vi fick veta vad som hänt. Då bestämde vi oss för att gå ut och köra.

TT: Har du haft kontakt med Björn Hellkvist i samband med de tre senaste segermatcherna?

– Jag fick ett sms efter Luleå-matchen där han gratulerade till segern, svarar Zackrisson.

Klivit fram

Nu är det Charles Berglund och Mikael Karlberg som leder laget. Lagkapten Patrik Zackrisson säger att båda tagit ansvar, men han känner att Charles Berglund har klivit fram ett steg.

TT: Behövs en ersättare efter Björn Hellkvist om han inte han komma tillbaka?

– Just nu tycker jag det fungerar bra. Sedan kanske de tycker det vore skönt med en röst till att bolla med. Men som lag är vi samspelta med tränarna. Om det kommer in någon måste han vara med på tåget hur vi vill ha det, menar Patrik Zackrisson.

Tränaren Charles Berglund anser bestämt att det behövs en till tränare:

– Nu är det ganska lugnt med två matcher i veckan. Före jul har vi en vecka med tre matcher. Sedan tre matcher i mellandagarna efter nyår blir det ett intensivt spelschema. För att hinna med allting med individuella samtal och planering behöver vi en till.

Charles Berglund säger att tränarna diskuterar detta nu tillsammans med sportchefen Thomas Johansson.

– Vi ska slutföra matcherna innan uppehållet. Sedan tar vi detta på allvar.

TT: Vad är profilen på den nye tränaren?

– En glad och positiv person, svarar Berglund.