Frihetens dörrar öppnas för Chelsea Manning

Publicerad 2017-05-16

USA. Efter sju år bakom lås och bom lämnar spiondömda Chelsea Manning på onsdagen Fort Leavenworths militärfängelse i Kansas som en fri kvinna. Hennes livsöde och gärning har väckt starka känslor världen över.

Nu 29-åriga Manning hette tidigare Bradley i förnamn och var underrättelseanalytiker i Irak. 2010 lämnade hon ut mängder av försvarsuppgifter rörande USA:s krig i Afghanistan och Irak som publicerades av Wikileaks. Bland de hundratusentals dokumenten fanns bland annat en film som visade hur amerikanska soldater mejade ned civila i Irak.

Manning greps kort därpå och erkände att hon brutit mot lagen. I en debattartikel i tidningen The New York Times har hon sagt att hon agerade av kärlek till sitt land, att hon ville väcka debatt och bidra till mer transparens rörande USA:s agerande i Irak.

Bytte namn

2013 dömdes den tidigare soldaten av en militärdomstol till 35 års fängelse. I samband med rättegången bad Manning om ursäkt och sade att hennes handlingar orsakat USA skada.

Året där på lät en domstol den transsexuella Bradley Manning byta namn till Chelsea Elizabeth Manning. Och kort därpå stämde hon under uppmärksammade former försvarsdepartementet för att hon inte fick påbörja den hormonbehandling som krävs för att genomföra ett könsbyte, något hon sade lett till två självmordsförsök. Behandlingen inleddes 2015.

Hjälte eller förrädare?

De senaste åren har Chelsea Manning utan framgång ansökt om både strafflindring och nåd. Men i januari i år, under sina sista skälvande dagar som president, fattade Barack Obama beslut om frigivandet i maj och kortade därmed hennes "oproportionerliga" straff med över 30 år.

Vad man tycker om Chelsea Manning beror på vilka glasögon man har på sig. President Donald Trump har kallat henne för en landsförrädare, medan många ser henne som en symbol för mänskliga rättigheter, hbtq-rättigheter och yttrandefrihet. Popstjärnan Lady Gaga, REM-sångaren Michael Stipe, den brittiska kläddesignern Vivienne Westwood och Wikileaks grundare Julian Assange hör till dem som uttryckt stöd för henne.

TT