Israelisk protest mot kulturartikel

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-19

Stockholm. Israels vice utrikesminister Danny Ayalon kräver att den svenska regeringen fördömer en artikel om israelisk organhandel i Aftonbladet som han kallar rasistisk.

Den svenska ambassadören instämmer i kritiken.

– Vi har protesterat mot artikeln i ett möte med den svenska ambassadören, säger israeliska UD:s talesman Yigal Palmor till AFP, och tillägger att en formell protest är på gång.

Artikeln, publicerad på Aftonbladets kultursida i tisdags, är skriven av frilansjournalisten Donald Boström. Där beskrivs misstankar från anhöriga till palestinier som dödats av israelisk militär. Israeliska soldater ska ha stulit organ från de dödade, hävdar de anhöriga enligt Boström.

Artikelförfattaren drar därefter paralleller mellan en dödad ung palestinier med ett obduktionsärr på bröstet han själv sett i Gaza 1992, och den korruptionsskandal som tidigare i sommar briserade i den amerikanska delstaten New Jersey.

Häftiga reaktioner

I den skandalen, där en lång rad tjänstemän, politiker och några rabbiner misstänks för olika korruptionsbrott, är också man vid namn Levy Izhak Rosenbaum inblandad. Den senare misstänks för illegal organhandel.

Boström påstår vidare att en omfattande illegal organhandel pågår i Israel med myndigheternas goda minne, och där högt uppsatta läkare på de stora sjukhusen deltar. Boström skriver också att Internationella domstolen (ICJ) "absolut borde inleda en undersökning om huruvida det handlar om israeliska krigsförbrytelser".

Den israeliska regeringen, liksom medier i både Sverige och Israel, har reagerat mycket häftigt:

– Den här artikeln stinker av rasism och minner om medeltida anklagelser om blodoffer och ritualmord, säger exempelvis vice utrikesminister Danny Ayalon.

Den svenska ambassadören i Tel Aviv, Elisabet Borsiin Bonnier, är lika upprörd.

I ett uttalande på ambassadens hemsida skriver hon att artikeln "är lika chockerande och motbjudande för oss svenskar som den är för israeliska medborgare. Vi delar den bedrövelse som den israeliska regeringen, medier och den israeliska allmänheten uttryckt."

"Lokalt initiativ"

Svenska UD i Stockholm intar en annan hållning.

– UD recenserar inte artiklar i svensk press om utrikes förhållanden, säger talesmannen Anders Jörle till TT.

– Ambassaden i Israel har gjort ett uttalande på lokalt initiativ, säger han.

Såväl Borsiin Bonnier som Jörle framhåller svensk press- och yttrandefrihet. Borsiin Bonnier påpekar dock att med dessa friheter följer "ett visst ansvar" som vilar på ansvarige utgivaren.

Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige, kräver att Aftonbladet ansvarige utgivare Jan Helin tar avstånd från antisemitiska påståenden, och skriver att innehållet i Boströms artikel "återvinner en av antisemitismens verkliga klassiker - juden som rövar bort barn, slaktar dem och stjäl deras blod".

TT