Grönt ljus för grå våg

Publicerad 2014-09-15

Nu vill barnfamiljerna leva lantliv - i storstan

”VI HAR NÄRA TILL PRECIS ALLT” Nina och Simon Warnolf sålde villan och flyttade med barnen Nea, 10, och Eno, 7, till en bostadsrätt i centrala Malmö. Havet, den egna odlingslotten och stadens puls har de runt knuten. ”Utan hus och bil slipper vi ekonomiska kallduschar och kan ägna oss åt roligare saker än att renovera och kratta löv”, säger Nina.

Med odlingslotter, låd­cyklar och lekvänliga ­kaféer tar barnfamiljerna över ­innerstaden.

– Det handlar om att vilja leva landets värden, men med staden som plattform, säger Karin Andersson, framtidsstrateg på analysföretaget Kairos Future.

Trots bostadsbrist och trångboddhet väljer allt fler barnfamiljer att bo i stan.

I Stockholms innerstad är 1-5-åringarna i dag nästan 7 000 fler än för tio år sedan, enligt en rapport från Sweco.

– Vi ser att det bor fler barn i områden med små lägen­heter där det tidigare mest bott vuxna utan barn, säger Jeanette Bandel, statistik- och metodansvarig på Sweco.

I Malmö utgör 20-40-åringar en tredjedel av befolkningen, vilket innebär att antalet barn i åldern 0-5 år också är en stor grupp, enligt stadens senaste årsrapport.

Ökar till 112 400

Barnvänliga kaféer, föräldragympa och upprustade lekplatser får vi sannolikt se ännu mer av i storstäderna under kommande decennium, då prognoserna pekar åt samma håll.

I Stockholm väntas 1-5-åringarna bli drygt 8 000 fler om tio år. Antalet skolbarn mellan 6 och 15 år väntas öka från dagens 85 700 till 112 400 år 2023, visar Swecos senaste befolkningsprognos.

• Vad är det då som lockar barnfamiljerna till stan?

Karin Andersson, framtidsstrateg på analysföretaget Kairos Future, menar att det finns två tydliga boendedrömmar i dag som vi gärna vill kombinera: drömmen om storstaden med dess puls och mångfald i utbudet - samt drömmen om livet på landet där stjärnhimlen är fri och närsamhället överblickbart.

”Ett litet, tryggt dagis”

– Sedan länge har utgångspunkten varit landet, med möjlighet till bra uppkoppling och goda pendlings­möjligheter till stan. Barnen kunde gå på det lilla, trygga ­dagiset, och man ­hade naturen inpå knuten.

Nu har kombinationsdrömmen även flyttat in till stan, menar Karin Andersson.

– Det handlar om att vilja leva landets värden, men med staden som plattform. Man stadsodlar, bakar surdegsbröd på traditionellt vis, och cyklar hellre än att ta bilen. Det närodlade, ekologiska har högt värde. Arv, hantverk och spårbarhet likaså, ­säger hon, och fort­sätter:

– Samtidigt vill man kunna gå ut och äta ­eller fika spontant, ha olika typer av barnomsorg att välja bland och slippa pendla till jobbet.

Att jobba och utvecklas som människa är betydelsefullt, men inte på bekostnad av ”det lilla livet”, där familjen är en viktig del, menar ­Katarina Andersson.

– Kanske handlar det om att vi lever i en allt mer fragmenterad och rörig värld. Då blir det viktigt att ha en trygg närmiljö, säger hon.