Bidens huvudvärk vägrar försvinna

Om det är något som står högt upp på president Bidens önskelista just nu är det ett slut på kriget i Gaza och studentprotesterna i USA som är en följd av det.

Tillsammans utgör de en giftig cocktail som riskerar att spoliera Bidens chanser att få sitta kvar på presidentposten.

Tyvärr för Biden ser det inte ut som hans önskningar är på väg att slå in. Tvärtom.

Studentprotesterna har intensifierats de senaste dagarna. Vid flera toppuniversitet har de urartat till rena kravaller mellan studenter och polis eller mellan propalestinska och proisraeliska studenter.

Terminen är på väg mot sitt slut på universiteten men det innebär inte per automatik att protesterna kommer att upphöra. Mycket tyder på att studenterna kommer att fortsätta med aktioner på campus alternativt i parker i närheten av universiteten.

”Lång het sommar”

Med protesterna följer en debatt om polisbrutalitet och yttrandefrihetens gränser.

Det kan bli en lång och het sommar i USA.

Studenterna kräver dels att universiteten ska redovisa vilka kontakter de har med Israel och israeliska företag och avsluta dessa. Men de riktar också udden mot den amerikanska regeringen och dess stöd till Israel.

Kongressen beslutade nyligen om ett stödpaket till Israel i mångmiljardklassen. Detta utöver de 30 miljarder kronor i militärt och ekonomiskt stöd som USA varje år ger till Israel.

Utan vapnen från USA skulle Israel inte kunna fortsätta sitt krig i Gaza på den nivå man gör idag.

Stödet rasar bland unga

Joe Biden har i det längsta försökt att balansera mellan att ge Israel sitt kraftfulla stöd men samtidigt kräva av premiärminister Netanyahu att Israels militär gör mer för att skydda civila palestinier och föra in mer humanitär hjälp i den krigshärjade enklaven.

Men ilskan över Israels urskillningslösa bombande och dödande av civila växer hela tiden i USA.

En jämförelse i New York Times av opinionsläget före och efter att Gazakriget inleddes är dyster läsning för Biden. Före kriget ledde han med 29 procentenheter över Trump, 61-32, i åldergruppen 18-34 år.

I dag har den ledningen krympt kraftigt, 45 procent mot 41.

De unga var en helt avgörande väljargrupp när Biden vann presidentvalet 2020.

Stöter bort väljare

Men missnöjet finns inte bara bland studenter utan bland demokratiska väljare i största allmänhet.

Båda vill se att Biden mer kraftfullt tar avstånd från det sätt Israel för kriget på och hotar stoppa vapenexporten om landet inte går med på en vapenvila som gör att mer mat, medicin och andra förnödenheter kan föras in.

Men skulle Biden göra det riskerar han att stöta bort de många väljare, även inom demokraterna, som anser att Israel måste ha rätt att försvara sig och en gång för alla slå ut terrorgruppen Hamas.

Flyktingläger nära Rafah.

Hotande markoffensiv

Bidens hopp står till att kriget slutar i god tid före presidentvalet i november. Helst redan före sommaren.

Ett gott tecken är att de senaste försöken att åstadkomma en vapenvila ser mer hoppfulla ut än tidigare. För Netanyahu skulle ett tillfälligt avbrott i striderna ge möjlighet att få hem åtminstone ett antal ur den israeliska gisslan som Hamas fortfarande håller. Det skulle ge honom inrikespolitiska vinster.

Men samtal om vapenvila har pågått i månader utan att något hänt så det är omöjligt att säga om Hamas och Israel lyckas enas den här gången.

Negativt för Biden är att Netanyahu bara för någon dag sedan hotade med att inleda en markoffensiv i Rafah, den del av södra Gaza dit 1,5 miljoner palestinier tagit sin tillflykt.

Civila dödsoffer

Målet med en sådan offensiv är enligt Israel att slå ut de 4-5 brigader av milismän från Hamas som återstår och som man tror gömmer sig i tunnelsystemet runt Rafah.

Men en sådan offensiv skulle nästan garanterat resultera i ett stort antal döda civila. Vilket än en gång skulle öka den internationella vreden mot Israel. Alldeles särskilt vid studentprotesterna i USA.

Något som skulle vara väldigt dåliga nyheter för Biden.

Fördel Trump i valet

Många av de unga i protesterna men även bland människor med rötter i Mellanöstern säger att de inte kan rösta på Biden om han fortsätter att ensidigt stötta Israel.

Hur de verkligen kommer att agera den 5 november är omöjligt att veta.

Jag har svårt att tänka mig att de istället kommer att rösta på Trump.

Snarare handlar det om att avstå från att rösta, vilket skulle gynna Trump eftersom Biden går miste om röster i viktiga delstater.

Alternativt att de lägger sin röst på någon av de fristående kandidaterna som visserligen saknar chans att vinna men som kan sabotera för Biden i delstater där segermarginalen mellan de två huvudkandidaterna kan handla om så lite som 10 000 röster, som i Georgia och Arizona i valet 2020.

Om kriget i Gaza fortfarande pågår när höstterminen startar i USA ökar chansen/risken att Donald Trump vinner presidentvalet.