Jimmie Åkessons bästa tid är nu

Men inget varar för evigt

Regeringen går vidare med frågan om att utvisa utländska medborgare på grund av bristande vandel, det de nu kallar hederligt levnadssätt.

Men vad det är och vilken sorts vandel det handlar om, fortsätter att variera.

Inte ens migrationsministerns Maria Malmer Stenergard och justitieminister Gunnar Strömmer säger samma sak.

I Tidöavtalet har de fyra samarbetspartierna, mycket generöst, listat flera olika saker som skulle kunna vara vandel. Det står: ”bristande vandel avses förhållanden såsom bristande regelefterlevnad, association med kriminell organisation, nätverk eller klan, prostitution, missbruk, deltagande i våldsbejakande eller extremistiska organisationer eller miljöer som hotar grundläggande svenska värden eller om det i övrigt föreligger otvetydigt konstaterade anmärkningar i fråga om levnadssättet.”

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Det är precis som den liberala riksdagsledamoten Martin Melin lite putslustigt konstaterade på en presskonferens under hösten, att det inte är okej att vara kriminell. När det kommer till personer som begår brott är alla överens och det är tydligt när en dömd person kan utvisas.

Vanskligt med vandel

När det kommer till vandel är det svårare. Inte ens regeringspartierna och SD är överens om vad som är bristande vandel. Ta prostitution som ett exempel. Det står som sagt med som exempel i Tidöavtalet, men det står inte med i utredningsdirektivet, alltså det uppdrag som utredaren har fått. Ansvarig minister Maria Malmer Stenergard sa också att en vandelsprövning inte är till för att ge sig efter de mest utsatta i samhället, hon nämnde prostituerade och personer med missbruksproblem. Hennes sverigedemokratiska kollega höll inte med, han tyckte visst att prostitution kunde vara bristande vandel.

I riksdagen några hundra meter bort träffade justitieminister Gunnar Strömmer journalister ungefär samtidigt. Han tolkade det som att uppdraget även inkluderade att se över prostitution som bristande vandel.

Sverigedemokraterna har som så ofta förr en helt egen tolkning av vad saker och ting betyder. Riksdagsledamoten och ordföranden i justitieutskottet Richard Jomshof har bland annat sagt att tvinga sina döttrar att bära slöja borde vara bristande vandel.

Än skiner solen på SD

Om drygt ett år ska utredningen presentera sina förslag. Så Sverigedemokraterna har ett år på sig att fortsätta med sin radikala retorik innan utredningsmaskineriet har malt ner deras högljudda politik till lättsmält lagstiftning.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller en presskonferens om biståndet till de palestinska områdena. 

För det är fortfarande smekmånad för SD och deras Tidöavtal. När alla de utredningar som tillsatts börjar leverera och nästa steg tas i lagstiftningsprocessen kommer Sverigedemokraterna att behöva stå till svars för sina väljare för den politik som kommer ut i andra änden. Det kommer bli en ny och prövande tid för SD och de är nervösa. Det är bäst att Jimmie Åkesson passar på att vila upp sig för han kommer behöva åka land och rike runt 2024/2025 och förklara för sina väljare varför det inte blev exakt så som de lovat under de senaste 25 åren.