”Nästan i nivå med Watergate”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-24

Statsvetaren: Klumpigt självmål som liknar metoderna i USA

Smutskampanjer av det slag som Fredrik Reinfeldt blivit utsatt för är något nytt i svensk politik.

Det liknar metoder som länge varit vanliga i amerikanska valkampanjer.

Skillnaden är att den här går att spåra direkt till motståndarpartiets ledning.

I USA för särskilda organisationer och opinionsinstitut liknande kampanjer.

De använder sig av ryktesspridning och till och med fejkade opinionsundersökningar.

Det säger statsvetaren, professor Peter Esaiasson.

- De går aldrig att koppla till något parti. Bush är expert på det här. I primärvalskampanjen 2000 spred man rykten för att skada motkandidaten McCaine i nyckelvalet i North Carolina.

Falska opinionsundersökningar

Peter Esaiasson beskriver hur de falska opinionsundersökningarna går till.

Det kan till exempel vara så att någon ringer upp, presenterar sig som opinionsundersökare. Så frågar han till exempel om motkandidaten: "tror du att han slår sin fru?" Om den tillfrågade då undrar om det verkligen kan vara sant så säger den som ringde upp ungefär att "det vet man inte säkert men det kan ligga något i det."

- Därmed är ryktesspridningen igång. Republikanerna är mycket skickliga på det här men det går aldrig att spåra till partiet.

Tror du att mejlkampanjen är resultat av ett allmänt klimat i den socialdemokratiska ledningen eller är det en enskild person som förlorat omdömet av personliga skäl?

- Det vågar jag inte uttala mig om. Men man blir förvånad över att det är så klumpigt gjort att det går att spåra till partiets ledning.

Vad betyder det här för valrörelsen?

- Det får långsiktiga konsekvenser för socialdemokraterna. Det blir svårare för dem att prata moral och det är viktigt för dem.

Kommer det inte att blåsa över?

- I 95 fall av hundra är sånt här glömt efter några dagar. Men det här har sån speciell karaktär, det är ett sånt självmål.

"Nästan i nivå med Watergate"

Ett exempel på de svenska förtalskampanjer mot politiker är de rykten som spreds i borgerliga kretsar om Olof Palme. Han skulle vara mentalsjuk och behandlas med elchocker, påstods det.

– Men i det här fallet är det fabricerade historier som kan kopplas direkt till ett kampanjhögkvarter. Jag känner inte till något liknade i Sverige och det är nästan i nivå med Watergateskandalen i USA på 1970-talet, säger Peter Esaiasson till TT.

Reinfeldt svarar inte på anklagelserna

Aftonbladet.se har sökt Fredrik Reinfeldt för att fråga om det ligger något sanning bakom anklagelserna. Bland annat påstår den som skrivit mejlen att Reinfeldt skulle betalt svart till en hantverkare.

Moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin meddelar att man inte tänker svara på frågorna.

- Det vore att ge smutsdkastningen rätt. Om det ligger någon sanning i anklagelserna kommer det ändå att komma fram, säger han till aftonbladet.se.

Simone Söderhjelm