Bäst ta lagen i egna händer
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-05
- om kräftorna ska få den rätta smaken
VANSBRO
Fem mycket bra kräftor och bara en som inte fick godkänt.
Det blev resultatet av årets kräfttest där Svenska kocklandslaget smakade av 22 sorter.
En kräfta är en kräfta är en kräfta. Hur den sedan smakar beror helt på hur den hanterats i grytorna.
- Det är inte så stor skillnad mellan kräftorna, utan det hänger på spadet och på hur noggrann man var under kokning och infrysning, säger kocklandslagets Johan Jureskog.
Honpaket
Panelen surade lite över att det bara är hanar i de vanliga paketen. Vill man ha rom blir det till att köpa de speciella "hon-paketen".
- Men det är ju smaken som är huvudsaken, tycker kockarna, som överlag ansåg att kräftorna smakade för lite dill och saknade sälta.
- Jag kokar alltid ny lag till de djupfrysta kräftorna, då får man dem så salta och så dilliga som man vill, säger kocklandslagets Krister Dahl.
- Helt klart smakar de färska kräftorna bättre än de frysta, säger Johan Jureskog.
Men smakar det så kostar det: räkna med omkring 150 kronor kilot för de färska. De turkiska och spanska djupfrysta hamnar runt hundralappen medan de kinesiska kan fås från 50 kronor kilot.
De fem vinnarna i vårt test
Kocktips
Nej, det är inte mask
Karin Ahlborg