Bäst ta lagen i egna händer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-05

- om kräftorna ska få den rätta smaken

festligt test. Här blindtestas 22 kräftsorter av tre landslagskockar: Gert Klötzke, Krister Dahl och Johan Jureskog samt deras familjemedlemmar och vänner.

VANSBRO

Fem mycket bra kräftor och bara en som inte fick godkänt.

Det blev resultatet av årets kräfttest där Svenska kocklandslaget smakade av 22 sorter.

Smaken på kräftan beror helt på lagen - det är landslagskockarna Johan Jureskog, Gert Klötzke och Krister Dahl överens om.

En kräfta är en kräfta är en kräfta. Hur den sedan smakar beror helt på hur den hanterats i grytorna.

- Det är inte så stor skillnad mellan kräftorna, utan det hänger på spadet och på hur noggrann man var under kokning och infrysning, säger kocklandslagets Johan Jureskog.

Honpaket

Panelen surade lite över att det bara är hanar i de vanliga paketen. Vill man ha rom blir det till att köpa de speciella "hon-paketen".

- Men det är ju smaken som är huvudsaken, tycker kockarna, som överlag ansåg att kräftorna smakade för lite dill och saknade sälta.

- Jag kokar alltid ny lag till de djupfrysta kräftorna, då får man dem så salta och så dilliga som man vill, säger kocklandslagets Krister Dahl.

- Helt klart smakar de färska kräftorna bättre än de frysta, säger Johan Jureskog.

Men smakar det så kostar det: räkna med omkring 150 kronor kilot för de färska. De turkiska och spanska djupfrysta hamnar runt hundralappen medan de kinesiska kan fås från 50 kronor kilot.

De fem vinnarna i vårt test

Testpanelens favorit.

Kocktips

Nej, det är inte mask

Karin Ahlborg