Israel allt närmare markinvasion av Gaza

Publicerad 2023-10-15

Tidsfristen för de boende att evakuera norra Gaza förlängdes under söndagen.

Samtidigt Israel förbereder nu en markinvasion med tusentals soldater och stridsfordon.

– Det enda sättet att nå gisslan är genom en markoperation, säger Miri Eisin, chef för institutet mot terrorism vid Reichman University.

Följ ämnen
Israel

Längs gränsen mot Gaza står israeliska trupper redo att gå in. Målet uppges vara att slå ut både den militära och politiska toppen av Hamas, rapporterar New York Times.

På lördagen skrev den israeliska försvarsmakten att att hela landet var redo ”särskilt för den betydande markoperationen”.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu besökte även soldaterna utanför gränsen under gårdagen. I ett klipp hörs han säga att ”nästa steg kommer”.

Israel mobiliserar sina trupper i Be’eri inför en invasion av Gaza.

Sköts upp på grund av dåligt väder

Israeliska officerare som The New York Times har pratat med uppger att invasionen kommer att genomföras från luften, havet och på land.

På marken ska båda soldater, stridsvagnar och kommandosoldater gå in. Från luften ska understöd ges från flygplan, helikoptrar och drönare och från havet ska artilleri avfyras.

Invasionen var planerad till helgen, men ska enligt officerarna ha skjutits upp på grund av dåligt väder. Försämrad sikt ska ha försvårat piloternas möjligheter att stödjade israeliska trupperna på marken.

Israels militära regler vid en operation ska även ha lättats upp. Vid en invasion ska de israeliska soldaterna inte behöva genomföra lika många kontroller innan de skjuter misstänkta fiender, enligt officerarna.

”Enda sättet att nå gisslan”

I den tätbefolkade Gazaremsan bor över 2 miljoner människor. Med omfattande tunnelsystem och trånga gator beskrivs den som en svår miljö att genomföra en operation i.

Israels militära ledare tror att terrorgruppen Hamas kan komma att adaptera flera byggnader med bomber och att tunnlar kan komma att explodera när israeliska trupper avancerar ovanför dem.

Samtidigt hålls flera personer fortfarande gisslan inne i Gaza.

– Det enda sättet att nå gisslan är genom en markoperation, säger Miri Eisin, chef för institutet mot terrorism vid Reichman University.

Hon menar att Hamas kommer att uppvisa en stor grymhet vid en invasion och att både bebisar och äldre som hålls gisslan kan komma att sprängas i luften.

Israels försvarsmakt, IDF menar att målet med operation är att Hamas ska förlora kontrollen över Gaza.

”De kommer inte att styra Gaza, varken militärt eller politiskt”, säger IDF:s talesperson, Daniel Hagari.

Israel, Be´eri.

Röda korset: Sjukhus kan bli bårhus

Tusentals bomber har släppts över Gaza under veckan och en total belägring har inletts. Situationen beskrivs som akut och det råder brist på vatten, mat och bränsle. Tusentals människor har dött, bland dem hundratals barn.

I helgen uppmanade Israel alla boende i norra Gaza att evakuera området och ta sig söderut över Gazafloden.

– Evakueringsordern ökar belastningen på sjukvården, som redan är vid bristningsgränsen. Vi har redan varnat för att sjukhus snart kan bli bårhus om de inte får mer lättnad, skriver Crystal Wells, talesperson för Röda Korsets internationella kommitté ICRC.

Be´eri, Israel.

De boende i Gaza fick 24 timmar på sig att evakuera och flygblad släpptes ut över Gaza City. Under lördagsmorgonen förlängdes tidsfristen med ett par timmar.

– Det är också viktigt att komma ihåg att evakuering inte är ett alternativ för alla, som äldre, sjuka och funktionshindrade, skriver Crystal Wells.

Om invasionen genomförs, skulle det vara Israels största markoperation sedan invasionen av Libanon 2006. Att gå in i Gaza hade också kunnat få andra länder att ge sig in i konflikten.

På lördagskvällen meddelade Iran, via FN, att de skulle ingripa om Israel går in i Gaza.