Tito är tillbaka i rätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-17

Våldtäktsdömde operasångaren Tito Beltran är tillbaka i rätten.

På måndagen inleddes rättegången om hans misstänkta dödshot av en medfånge.

Huvudförhandlingen fick avbrytas i halvtid eftersom en person inte vågade vittna med Beltran närvarande i salen.

Tito Beltran avtjänade första tiden av sitt straff på Salbergaanstalten i Västmanland. Sämjan med de andra intagna var inte den bästa.

Efter flera konflikter ska Tito bland annat ha dödshotat en man med orden:

– "Jag skal knäcka din näsa igen och sätta kniven i dig."

Osams i köket

Upprinnelsen till grälet var en dispyt i köket. Titos medfånge är vegeterian och laktosintollerant och brukade få laga sin egen mat. Men när Beltran anlände var det slut på det.

– Jag brukade laga mat själv, men han förbjöd mig att laga min egen mat. Och Tito kan verkligen inte laga mat, säger medfången i rätten.

Den 16 februari var Tito upprörd över att han hade trott sig hört att medfången kallat honom motherfucker. En övervakningsfilm visar hur Beltran välter ett bord som hamnar invid medfången.

– Jag kan bara konstatera att brott har förövats och att jag anser att jag kan styrka det, säger han till Aftonbladet.

Tito själv nekar till brottet. Sångaren säger att det var han som trakasserades av medfången.

– Han försökte visa sin styrka genom att göra ett statement och lyfta hela mig inför andra och satte mig på en köksbänk.

Något dödshot har inte förekommit, menar Beltran.

När det vara dags för vittnesförhör fick rättegången avbrytas. Den medfånge som var kallad som vittne uppgav att han inte vågade vittna med Tito Beltran närvarande av rädsla för repressalier, men rätten godtog inte hans begäran om att Beltran skulle höra vittnesmålet från ett medhörningsrum.

Dömd för två sexbrott

Beltran avtjänar ett fängelsestraff på 2,5 år Förra året dömdes han för att ha våldtagit skådespelerskan Maria Lundqvists barnflicka, för sexuellt utnyttjande av en då sjuårig flicka, samt för övergrepp i rättssak.