Danska valet: Röda blocket går mot majoritet

Uppdaterad 2022-11-02 | Publicerad 2022-11-01

När de sista rösterna räknades i det danska folketingsvalet förändrades allt.

Det röda blocket ser ut att få egen majoritet i parlamentet, men Socialdemokratiet öppnar fortfarande för en regering över blockgränsen.

I dag är det val till Folketinget i Danmark. Här rapporterar vi om valresultatet och andra saker kopplade till valet.

  • Johan Edgar
    2 nov 2022

    När de sista rösterna räknades i danska folketingsvalet förändrades allt, skriver TT.

    Det röda blocket – med regeringspartiet Socialdemokratiet – ser ut att få egen majoritet i parlamentet. Med 87 mandat plus tre röda förväntade nordatlantiska mandat i Färöarna och Grönland når blocket de 90 som krävs.

    Det är dock oklart vad det innebär för regeringsbildandet. Socialdemokratiet och statsministern Mette Frederiksen har sagt sig söka en regering över blockgränsen.

  • Lina Thorén
    2 nov 2022

    Med över 90 procent av rösterna räknade är spänningen olidlig: Det är fortfarande otroligt jämnt mellan blocken.

    Just nu har röda blocket 86 och 87 av mandaten enligt DR respektive danska TV 2.

    Får det röda blocket 87 av mandaten kan det sluta med röd majoritet.

  • Oskar Forsberg
    1 nov 2022
    Politikens Instagram
    Politikens Instagram

    För tre timmar sedan la Politiken upp den här bilden på Løkke på Instagram. Politkern kör en pölsevagn.

    Tidningen hade bildtexten: ”Kongemager. Pølsemand. Lidt blåt, lidt rødt”

    Om det blir blått eller rött för den före detta statsministern är i nuläget oklart.

  • Nora Fernstedt
    1 nov 2022

    Över 84 procent av rösterna är nu räknade.

    Det röda blocket har just nu 48,7 procent, det blå 42,0 och Moderaterne 9,2 procent.

  • Lina Thorén
    1 nov 2022
    Radikale Venstre-ledaren Sofie Carsten Nielsen röstade på Foster Home Sølund i Köpenhamn tidigare i dag.
    Radikale Venstre-ledaren Sofie Carsten Nielsen röstade på Foster Home Sølund i Köpenhamn tidigare i dag. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

    Valet verkar bli ett rejält nederlag för partiet Radikale Venstre.

    Just nu ser det ut som att partiet bara fått 3,6 procent av de danska rösterna. I förra valet fick de 8,6 procent.

    Det innebär att de kommer att tappa flera mandat i Folketinget.

    Partiledare Sofie Carsten Nielsen har hållt ett besviket tal.

    – Vi har tappat mandat i dag, det är helt klart. Vi kommer att förlora kollegor. Jag är ledsen, det är mitt ansvar att valrörelsen inte gick bättre. Det ansvaret tar jag på mig själv, sa hon bland annat.

Den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen och hans nya parti Moderaterne såg länge ut att bli vågmästare i det danska folketingsvalet, men när de sista rösterna räknades sent på valnatten förändrades allt.

Med 87 mandat i Danmark plus tre röda förväntade nordatlantiska mandat i Färöarna och Grönland når det röda blocket de 90 mandat som krävs.

”Går efter en bred regering”

Det är dock oklart vad det innebär för regeringsbildandet. Socialdemokratiet och statsministern Mette Frederiksen har under valrörelsen sagt att man eftersöker en regering över blockgränsen.

Det håller man fast vid även när det preliminära valresultatet är klart.

– Vi går efter en bred regering över mitten. Vi räcker fram handen och hoppas att de blå (partierna) är redo att ta emot den, säger finansministern Nicolai Wammen (S).

Borgerliga partier som Venstre och Konservative folkeparti har tidigare förkastat tanken om att ingå i en regering med socialdemokraterna.

”Tyder inte på en vilja”

– Jag anser att handlingar talar tydligare än ord. Och den handling vi har sett de senaste tre åren tyder inte på en vilja att absorbera Venstres politik, säger Jakob Ellemann-Jensen, Venstres partiledare, innan han höll sitt tal på valvakan.

Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen, som likt Ellemann-Jensen var uttalad statsministerkandidat, var rakare i sitt besked.

– Nej, det lockar inte. Det har jag sagt hela valrörelsen, säger Søren Pape Poulsen om att Konservative skulle ingå i en regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Både Konservative och Venstre svarade för ett svagt val. Sämst gick det för Venstre som backade med runt tio procentenheter jämfört med valet 2019 och förlorade 19 av sina 43 mandat. Konservative backade med två mandat.

Moderaterne blev det tredje största partiet i folketinget med 9,3 procent av rösterna och 16 mandat. Även Danmarksdemokraterne, som bildades av den tidigare Venstreministern Inger Støjberg i somras, svarade för ett kanonval med 8,1 procent av rösterna och 14 mandat.

Dansk folkeparti minsta parti

Det invandringskritiska partiet Dansk folkeparti svarade 2015 för ett succéval med 21,1 procent av rösterna, men är numera det minsta partiet i folketinget med blott 2,6 procent av rösterna och fem mandat.

Färöarna höll sitt val redan under måndagen och de två kandidaterna som valdes in har pekat på varsitt block. I Grönland har de två mandaten de sex senaste valen tillfallit rött block, men ett resultat från det grönländska valet väntas först runt klockan 05. Vallokalerna där stängde först vid midnatt, svensk tid.

Följ ämnen i artikeln