Här kan det bli klart väder vid tolvslaget: ”Luckor”

Publicerad 2023-12-30

Molnen ligger fastlåsta som cementlock över Sverige på nyårsafton.

Den som vill se fyrverkerier måste ta sig norrut, långt norrut.

– Det ser ut som att man har mer luckor i molntäcket i nordöstra Norrland och delar av fjällvärlden, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Molnen ligger fastlåsta som cementlock över Sverige på nyårsafton.

Den som vill se fyrverkerier måste ta sig norrut, långt norrut.

– Det ser ut som att man har mer luckor i molntäcket i nordöstra Norrland och delar av fjällvärlden, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Den som vill vara säker på att se fyrverkerier under nyårsaftonskvällen bör satsa på lågtflygande raketer, de andra försvinner bland molnen.

Störst chans för att få se fyrverkerierna är i norra, norra Sverige.

Bor man i Skåne, Halland eller i södra Småland är det också bäst att ha sydvästen redo.

– Det kommer in ett nederbördsområde västerifrån över Sydsverige sent söndag kväll och in under natten mot måndag, just Sydsverige ser ut att kunna få det sämsta vädret. Det är både regn och snö som kommer in i en blandning. Temperaturen kommer att ligga på noll till fyra plusgrader, säger Lasse Rydqvist.

– Kommer man ner till södra och västra Götaland blir det ordentligt blåsigt, framför allt mot kvällen.

Hur ser det ut längre norrut?

– Det är kallt, tre–åtta minusgrader, men mycket moln ändå. Näst sämsta vädret blir det någonstans runt södra och sydöstra Norrland. Där blir det mycket låga moln, det kan vara disigt och man kan få ett lätt snöfall.

Hur ser det ut i mellersta och norra Norrland?

– Där är det också mycket moln – och kallt. Men det ser ut som att man har mer luckor i molntäcket, där kan det vara klart på vissa håll. Samtidigt blir det rätt kallt i och med att det är vindstilla, tio–femton minusgrader. Men lokalt i luckorna kommer man ner till 20–25 minusgrader, i Nikkaluokta till exempel.

På sina håll kan det bli riktigt halt på vägarna.

Halkan som drabbat flera delar av Sverige kommer att fortsätta i morgon:

– I samband med att ovädret drar in i söder kan det vara problem med en hel del halka i morgon. Alltså både snö, modd och kanske isiga vägar i och med att man får regn eller blöt snö på kalla vägar.

Det har varit kallare än normalt i hela Sverige under hösten, enligt Lasse Rydqvist.

– Hela oktober, november och december har varit kallare. Hittills i december ligger vi en–sex grader kallare än normalt i hela Sverige, säger han.

Det är ändå inte mycket att gnälla över.

I ryska Ozero Iema i Sibirien låg temperaturen på 58,7 minusgrader i början av december, den kallaste starten på vintern på flera decennier.

Men vädret på Samoa tinar en frusen själ, där ligger kvicksilvret på 26–27 sköna plusgrader under nyårsafton. Och de går in först i framtiden, klockan 11 i morgon förmiddag kliver öriket in i 2024.

Följ ämnen i artikeln