Tre personer döda efter båtolycka

Publicerad 2013-08-18

Vännen: ”Det är helt sjukt”

Två kvinnor och en man dog efter en båtolycka.

Ytterligare en man är förd till sjukhus med mycket allvarliga skador.

– Jag tänkte direkt att det säkert är folk man känner, säger vännen till en av kvinnorna.

Fyra personer har hittats vid Hörnskatan utanför Örnsköldsvik efter en båtolycka med en mindre motorbåt. Ingen av dem var kontaktbar när de påträffades i förmiddags.

– Vi har tre bekräftat avlidna, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl på polisen i Västernorrland.

Sjöräddningen har avslutat sin insats och alla fyra är avförda från platsen. Polisen har identifierat personerna och hållit en presskonferens om händelsen.

I en tv-intervju med Aftonbladets utsände berättar polisinspektör Maria Näslund att det är två kvinnor, födda 1985 och 1986, samt en man född 1970 som är döda. Den skadade mannen är född 1973.

Var på bröllop

Privatpersonen som larmade klockan 11 på söndagsförmiddagen upptäckte först en person i vattnet, och sedan ytterligare en person.

I larmsamtalet talades det om att personerna låg med ansiktena ner i vattnet.

Den olycksdrabbade båten är en mindre motorbåt av märket Anytec 750 SPD. Den var uppkörd på land och låg upp och ner. Två av personerna befann sig under båten.

Aftonbladet har talat med en vän till en av kvinnorna. De hade under lördagen varit på bröllop tillsammans. Kvinnan som några timmar senare satte sig i båten avvek från bröllopet tidigare.

– Det var sista gången jag såg henne, säger vännen.

Hon har ingen aning om vad som kan ha orsakat olyckan. Mannen som ägde båten var enligt henne en "rutinerad båtkille".

Kan ha kolliderat med boj

– Vi vet inte vad som har hänt, ingen har sett själva olyckan, säger Lars-Olof Jöckert.

Tidigare i dag flög en helikopter omkring i området för att söka av stranden och skogsområden i närheten. Polis och räddningstjänst var på plats på stranden. En hundpatrull letade efter fler offer i området.

Senare på dagen berättade Tommy Nygren från polisen att man misstänker att båten ska ha kolliderat med en boj.

Lämnade Skidsta i natt

Vid 13-tiden meddelade Sjöräddningen att omständigheterna kring olyckan börjar klarna. Motorbåten ska ha lämnat Skidsta vid 2-tiden i natt och var på väg till Gullvik.

Ombord fanns två män och två kvinnor.

– Det hade varit sex personer tidigare. Två blev avlämnade på ett par olika ställen, säger Peter Lindquist vid Sjöfartsverket.

Han berättar att det bara är en person som uppvisar några livstecken.

De resterande fyra personerna skulle bara runda en halvö, från Skidsta till Gullvik, efter att ha avlämnat en man i Skidsta.

– Det är okänt olycksklockslag, men det hände sannolikt någon gång i natt, säger Peter Lindquist.

Strax före klockan 14 på söndagen bekräftade polisen att tre personer är döda.

Krishantering

Polisen uppmanar oroliga personer i Örnsköldsvik att i första hand bege sig till församlingshemmet vid stadskyrkan. Där erbjuds bland annat krishantering åt anhöriga.

– Vi vill uppmana människor att inte åka upp till akuten. De är under hård belastning, säger polisinspektör Maria Näslund.

Texten uppdateras