Utväxling påbörjad mellan Israel och Hamas

Uppdaterad 2023-11-25 | Publicerad 2023-11-24

De första gisslan har utväxlats mot palestinska fångar.

Utväxlingen ska pågå under fyra dagar under eldupphör.

”Ett viktigt första steg”, skriver Israels försvarsminister Yoav Gallant på X.

Följ ämnen
Israel

Timmar efter vapenvilan inleddes påbörjades de första utväxlingarna mellan Hamas och Israel.

Under fredagseftermiddagen släpptes 24 personer ur Hamas gisslan på Gazaremsan.

En talesperson för Qatars utrikesdepartement, som medlar i konflikten, bekräftade på fredagskvällen att 13 israeler, tio thailändska medborgare och en filippinsk medborgare lämnats till Röda korset och kommit fram i Egypten.

Den israeliska militären, IDF, kunde klockan 18 bekräfta att de israeliska personerna anlänt till Israel.

”Den släppta gisslan har fått en första medicinsk undersökning på israeliskt territorium. De kommer följas av IDF-soldater medan de anländer till israeliska sjukhus, där de kommer återförenas med sina familjer”, lyder IDF:s uttalande.

Israels försvarsminister Yoav Gallant beskriver frigivningen som ett ”viktigt första steg”.

Hamas har lovat att släppa totalt 50 ur gisslan under den fyra dagar långa vapenvilan som inleddes på fredagsmorgonen.

Från två till 85 år gamla

Totalt togs drygt 240 i gisslan av Hamas den 7 oktober. Hamas tillfångatog folk på kibbutzer, militärbaser och en musikfestival. Flera av dem har dött under fångenskapen.

Namnen på de 13 israeler som hållt gisslan av Hamas och släpptes under fredagskvällen offentliggjordes av premiärminister Netanyahus kansli.

Av de som anlänt hem till Israel är nio vuxna och fyra barn. Den yngsta bara två år gamla – den äldsta 85.

Familjen Asher

Doron Katz Asher, 34 besökte sin mamma på kibbutz Nir Oz tillsammans med döttrarna Raz, 4, och Aviv, 2 när de kidnappades av Hamas under krigets första dag.

Hennes make, Yoni Asher, har berättat att han fick ett panikslaget samtal från hans fru där hon sa ”terrorister har stormat huset”. Sedan hörde han inget mer.

Daniele Aloni, 45, och dottern Emilia, 6.

Familjen Aloni

Daniele Aloni, 45, och hennes dotter Emilia, 6, kidnappades också från Nir Oz.

Även Danieles syster Sharon Aloni Cunio med familj – mannen David Cunio och deras treåriga tvillingdöttrar Ema och Yuly – kidnappades också under attacken.

Danieles man Moran har berättat hur familjens hus sattes i brand innan de lurades ut ur sitt säkerhetsrum av Hamas. I Danieles sista meddelande stod det ”Hjälp! Vi dör!”.

Familjen Munder

Ohad, 9, mamma Keren, 54 och mormor Ruth, 78 befann sig också på kibbutz Nir Oz när de kidnappades. De tre släpptes under fredagen – kvar hos Hamas är Ruths man, Abraham.

Ohad var åtta år vid attacken den 7 oktober. Han fyllde nio i fångenskapen.

Enligt uppgifter till AP jobbar Keren som lärare för barn med intellektuella svårigheter och som volleyballtränare för barn med funktionshinder.

Adina Moshe

Adina Moshe, 72, togs tillfånga efter att Hamas skjutit ihjäl hennes make, som försökt att hindra Hamas från att komma in i deras säkerhetsrum.

Hanna Katzir, 77.

Hanna Katzir

Man trodde att Hanna Katzir, 77, hade dött i fångenskap. Uppgiften kom från Palestinska islamiska jihad.

Men på fredagen fanns hon bland de släppta.

Hannas man Avraham mördades vid attacken den 7 oktober. Hennes son, Elad, är fortsatt kvar i Hamas fångenskap.

Margalit, 78, har beskrivits som en naturälskande fågelskådare och hängiven mormor.

Margalit Mozes

Margalit, 78, togs även hon tillfånga på kibbutz Nir Oz den 7 oktober. Hon beskrivs som en naturälskande fågelskådare och tillgiven mormor. Enligt tyska T-Online har hon en doktorsgrad i biologi. Hon ska tidigare ha besökt Palestina för att hjälpa och ge råd åt lokala bönder.

Margalit är nu åter i Israel. Hennes ex-man Gadi, som kidnappades vid samma tillfälle, förmodas fortfarande hållas gisslan någonstans i Gaza.

Channah, 79, är fri. Men hennes son är fortfarande gisslan.

Channah Peri

Channah, 79, togs som gisslan tillsammans med sin son Nadav på kibbutz Nirim.

Nadav tros fortfarande vara i fångenskap.

Yafa Adar

Filmen på Yafa Adar, 85, omringad av beväpnade terrorister var en av de första att spridas efter 7 oktober-attacken. Den lilla gråhåriga kvinnan, kidnappad från sitt hem och på väg mot Gaza i golfbil, spreds snabbt över världen.

Hennes dotter Adva har vädjat att hon skulle släppas fri.

Människor i Tel Aviv reagerar på nyheten om att personer ur gisslan har släppts.

39 palestinska fångar utväxlade

Strax efter att gisslan släppts meddelade Qatar att 39 palestinska kvinnor och barn släppts ur israeliska fängelser.

33 av fångarna släpptes från Ofer-fängelset på Västbanken och lämnades över till Röda korset. De resterande sex lämnades över från ett fängelse i Jerusalem.

Det är den första gruppen av totalt 150 palestinska kvinnor och barn som ska släppas enligt det fyradagarsavtal som slöts mellan Israel och Hamas på onsdagsnatten.

Människor i Tel Aviv reagerar på nyheten om att personer ur gisslan har släppts.

Israel har fått en lista på vilka ur gisslan som ska ingå i den andra gruppen, den som ska släppas under lördagen. Det meddelade premiärminister Netanyahus kansli sent på fredagskvällen.

Berörda familjer har informerats, enligt the Times of Israel.

Biden: Förväntar oss att fler släpps

USA:s president Joe Biden uttalade sig om dagens utväxling i ett tv-sänt tal där han tog upp de amerikanska diplomatiska åtgärder som lett fram till det fyra dagar långa eldupphöret.

– Det är bara en början, men än så länge har det gått bra.

Presidenten poängterade att de som släppts varit med om en ”förskräcklig prövning” och att frigivningen bara är ”början på en lång och läkande resa”.

– Vi väntar oss att fler gisslan släpps i morgon och de nästkommande dagarna. Vi förväntar oss att dussintals gisslan återkommer till sina familjer, sa Biden och lovade att han inte kommer att sluta förrän alla kvarvarande gisslan i Gaza har fått komma hem.

LÄS VIDARE