Koranbrännare misstänkt för hets mot folkgrupp

Publicerad 2023-06-28

En man omhändertogs av polis när han försökte kasta sten vid den koranbränning som ägde rum vid moskén på Medborgarplatsen i Stockholm.

Salwan Momika, som genomförde koranbränningen, misstänks nu för hets mot folkgrupp och överträdelse av eldningsförbudet.

Det var den första tillståndsgivna koranbränningen i Stockholm sedan förvaltningsrätten slog fast att polisen gjorde fel när de nekade tillstånd i vintras.

Runt lunchtid började folk samlas på den planerade demonstrationsplatsen vid Stockholms moské vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, där 37-årige Salwan Momika fått tillstånd att bränna koranen vid 13.30-tiden.

Kort därefter omhändertog polisen en man som försökte göra motstånd.

– Han försökte kasta sten, men man stoppade honom innan han hann kasta, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Vid ett senare tillfälle återvände mannen för att kasta sten igen. Den gången lyckades han, men omhändertogs snabbt därefter. Han är misstänkt för försök till misshandel.

En man omhändertas av polisen vid koranbränningen i Stockholm.

Ropade skällsord

Arrangören Salwan Momika kommer från Irak och vill rikta kritik mot islam genom bränningen. Inför aktionen sa han till TT:

”Vi kommer att bränna Koranen. Vi kommer att säga: vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här”.

Under den inledande delen av samlingen var det omkring 200 åhörare på plats, inklusive ett stort medieuppbåd, enligt polisens uppgifter.

Flera av åskådarna var upprörda och ropade skällsord mot Salwan Momika och den medhjälpare som stod bredvid honom.

”Terrorist”

Bland annat skreks ”terrorist” och ”skäll, skäll, det är ändå ingen som hör dig”, men även förolämpningar, som Salwan Momika besvarade från sin megafon.

37-åringen spelade den svenska nationalsången och viftade med svenska flaggan innan han fortsatte med att riva ut sidor ur koranen, lägga på bacon på flera av sidorna och fimpa en cigarett inuti skriften.

När han sedan tände eld på koranen ropade en av demonstranterna: ”Koranen är inte i dina händer, den finns i våra hjärtan, vi kan den utantill”.

Delade ut choklad

Flera personer försökte lugna stämningen, som bitvis var spänd. Bland annat genom att dela ut choklad.

– Det är min plikt som muslim att delta här och visa vad vår religion handlar om. Jag försöker lugna stämningen, även om jag själv är arg över den här islamofobin. Men rätt sätt att visa vad jag känner är genom fredliga handlingar, sa 35-årige Husam el-Gomati, som på eget bevåg handlat choklad för över 6 000 kronor för att dela ut.

– Vi brukar dela ut godsaker på högtiden Eid al-Adha, som det är i dag. Vi brukar även grilla lamm, men det hade kanske inte sett så bra ut med en grill här, och så är det ju eldningsförbud, sa han och skrattade.

Hets mot folkgrupp

Vid 15.15 uppgav polisen att den allmänna sammankomsten genomfördes utan ordningsstörningar och att man upprättat en anmälan mot anordnaren Salwan Momika.

I anmälan ingår två brottsrubriceringar, enligt polisens pressmeddelande. Dels hets mot folkgrupp eftersom koranen utanför en moské, och dels överträdelse av eldningsförbudet.

Redan innan aktionen uppgav polisen att Momika skulle få böter för att ha brutit mot eldningsförbudet, men att man inte kunde avslå ansökan om demonstrationstillstånd på grund av yttrandefriheten.

– Grundlagskyddet trumfar föreskriften om eldningsförbud, sa presstalespersonen Helena Boström Thomas till Aftonbladet.

Salwan Momika.

Följ ämnen i artikeln