Världen uppmärksammar Earth Hour

TT

Publicerad 2021-03-28

Kreml och Vasilijkatedralen i Moskva släcktes under en timme på lördagskvällen, liksom många andra landmärken världen över.

På flera håll i världen uppmärksammas Earth Hour, där monument, myndighetsbyggnader och privatpersoners bostäder släckts för att sätta ljus på klimatfrågan.

Runt om i Sverige deltog bland annat stadshuset i Stockholm, Öresundsbron, Turning Torso i Malmö och flera av de kungliga slotten i manifestationen.

Och i Köping drog kommunen inför årets Earth Hour i gång ett projekt för att få invånarna att plantera. Alla i Köping erbjuds att få en gratis ängsfröblandning hemskickad av kommunen, där de kommande blommorna ska vara bra för pollinatörer och bidra till den biologiska mångfalden.

I London släcktes pariserhjulet London Eye, skyskrapan Shard och neonskyltarna på Picadilly Cirkus, enligt nyhetsybrån AFP. I Paris slocknade Eiffeltornet, men det var det relativt få som kunde beskåda till följd av covid-19-restriktioner, med utegångsförbud efter klockan 19.

I Ryssland passade en och annan Moskvabo på att ta en bild på ett släckt Kreml.

Innan dess hade metropoler som Singapore och Sydney släkt ljusen på berömda landmärken.

– Oavsett om det är minskning av pollineringar, färre fiskar i hav och floder, skogar som försvinner eller den bredare förlusten av biologisk mångfald, så läggs bevisen på hög om att naturen är i fritt fall, säger Marco Lambertini, generaldirektör för Världsnaturfonden (WWF), som anordnar Earth Hour, enligt AFP.