Astudillo: "Jag tror Littorin är pressad"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-16

Socialdemokraten Luciano Astudillo är illa till mods efter fredagens debatt i riksdagen.

– Jag är förvånad över att han reagerade så starkt, säger han till Aftonbladet.se.

Men han ångrar inte att han sa att arbetsmarknadsministern sysslar med "Kreativ bokföring".

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin reagerade mycket starkt på beskyllningen och lämnade med raska steg kammaren. Luciano Astudillo säger sig vara mycket tagen av Littorins reaktion.

Förstår du hans reaktion?

– Nej, jag förstår inte alls hur han kunde reagera så starkt och blev väldigt överraskad och illa till mods, säger Luciano Astudillo.

Debatten handlade om a-kasseregler för Öresundspendlare. Astudillo anser att Littorin låtsas att frågan om ersättning är löst men att man endast har inlett en utredning.

– Frågan är inte löst. Svenskar som arbetar tillfälligt på andra sidan Öresund måste gå över på den danska a-kassan. Det danska systemet är mycket mer flexibelt och rörligt. Danskar behöver inte byta a-kassa, säger Luciano Astudillo.

Vad menade du med att han är "kreativ privat"?

Jag menade bara att han är en kreativ person med glimten i ögat, säger han.

"Jag har respekt för honom"

Astudillo tror att Littorins ilska kan vara en strategi för att flytta fokus från arbetslöshetsfrågan.

– Jag tror att han är pressad. Jag hoppas att han inte medvetet vill styra bort fokus från det som är viktigt.

Luciano Astudillo har vid flera tillfällen skrivit om Sven Otto Littorin på sin blogg. Han har bland annat liknat Littorin vid en trotsig barnunge. Men att han skulle bedriva en smutskampanj mot arbetsmarknadsministern förnekar han.

– Jag har jämfört honom med min dotter angående att han är lite gnällig men det har inget med dagens debatt att göra. Jag gillar Littorin privat. Han är min favvominister som person även om jag tycker att han gör ett dåligt jobb. Jag har respekt för honom.