Ian Lundin: Det är falska anklagelser

TT

Publicerad 2023-09-05

De tidigare Lundintopparna Ian Lundin och Alex Schneiter tog på tisdagen plats på de anklagades bänk i Stockholms tingsrätt, åtalade för medhjälp till grova krigsbrott i Sudan.

– Anklagelserna är helt och hållet falska, säger Ian Lundin till ett samlat pressuppbåd.

– Det har varit en väldigt lång process. Vi har haft det här fallet hängande över oss i 14 år och i dag är första dagen på rättegången. Det kommer att vara en väldigt lång rättegång, men vi ser fram emot att försvara oss i domstol, säger Lundin i ett uttalandet på engelska till det massiva pressuppbåd som samlats i Stockholms tingsrätt, innan han kliver in i rättssalen.

Anklagelserna är helt och hållet falska, enigt Ian Lundin.

– Sudan har plågats av interna konflikter under många, många år, men vi har aldrig haft något att göra med den här konflikten. Tvärtom har vi varit en god kraft i området och företaget har alltid hållit sig till högsta möjliga etiska standard, säger han.

Mastodonträttegången som inleds på tisdag är smått unik, dels i dess omfattning – den kommer att pågå till 2026 – dels rörande anklagelserna som riktar sig mot två tidigare bolagstoppar, misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Inleds 1997

Affären sträcker sig över 25 år tillbaka i tid, till 1997 då Lundin Oil under ledning av dåvarande styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter tecknar avtal om oljeprospektering i södra Sudan med det inbördeskrigsdrabbade landets regering.

Två år senare inleder Sudans militär, understödd av regimtrogna miliser, offensiver för att ta kontroll över oljefälten.

– Man brände ned byar, dödade civila, våldtog kvinnor, säger Johan Brosché, docent i freds- och konfliktkunskap specialiserad på Sudan och kallad som expertvittne i rättegången.

Hundratusentals fördrevs och tusentals dödades under offensiverna, vars syfte enligt Brosché var att underlätta oljeutvinning för bolag verksamma i området.

Dödade och fördrev

Ian Lundin och Alex Schneiter åtalades 2021, efter en elva år lång utredning, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan 1999 och 2003.

Regimen i Sudan, hävdar åklagarsidan, dödade och fördrev civila för att säkra svenska Lundin Oils verksamhet i landet.

Duon nekar till alla misstankar. Men enligt åklagarsidan har de understött brotten genom avtal och krav som innebar att militären måste skapa förutsättningar för bolaget att verka i rebellkontrollerade områden.

Krav, hävdar åklagarna, som ställdes med vetskap om att krigföringen ”systematiskt innefattade anfall mot civila eller i vart fall urskillningslösa anfall”.

Aldrig prövats

Folkrättsbrotten i området, numera en del av Sydsudan, har utretts och belagts i rapporter från bland andra FN, Amnesty och Human Rights Watch, men aldrig prövats i domstol.

Förhandlingen i det omfattande målet inleds på tisdagen i Stockholms tingsrätt och beräknas pågå till februari 2026 – vilket gör det till den hittills längsta rättegången i Sverige.