Jimmie Åkesson om hatkommentaren: ”Det grövsta jag sett”

Publicerad 2023-04-25

Sverigedemokraten som skrivit om majblommesäljaren Murhaf, 12, kan klippa sitt medlemskort.

Det meddelar SD efter den uppmärksammade rasistiska kommentaren.

– Det är något av det grövsta jag sett, lyckligtvis är hon inte någon förtroendevald politiker, säger Jimmie Åkesson.

Asylsökande Murhaf Hamid, 12, har sålt majblommor för över 1,9 miljoner kronor. På sociala medier har han fått glädjerop – men också mötts av hat. Speciellt en tweet, från en kvinna som är medlem i Sverigedemokraterna, har uppmärksammats.

I tweeten kallar kvinnan Murhaf Hamid för ”jävla blatteunge” och fortsätter med flera rasistiska påhopp.

SD-ledaren Jimmie Åkesson reagerar starkt på inlägget.

Murhaf Hamid har sålt fler majblommor än någon annan. I skrivande stund är siffran över 1,9 miljoner kronor. Och siffran bara fortsätter stiga.

”Grövsta jag läst”

Varför återkommer detta, att någon sverigedemokrat uttrycker sig så här på nätet?

– Jag vet inte om någon har uttryckt sig så grovt tidigare, det var det grövsta jag läst. Jag är glad att hon inte är någon företrädare.

Men det har varit många uteslutningar under årens lopp, varför återkommer det?

– Det är klart att det finns de som uteslutits på grund av sådana här skriverier, det sker. Men om det är något jätteproblem som vi måste förhålla oss till, det vet jag inte. Vi har ett medlemsutskott som hanterar sådana här saker, jag kan ärligt säga att jag inte är jätteinsatt i varje enskild uteslutning och vad den handlar om.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Utesluter medlemmar ur SD

Jimmie Åkesson säger vidare att han har fullt förtroende för att medlemsutskottet hanterar frågan. Han uppmanar också fler partier att inrätta liknande utskott som utesluter medlemmar som uttrycker sig olämpligt.

Bör SD göra mer för att förhindra att detta kommer upp?

– Det här är en person som är vanlig medlem, jag tror nog att de flesta partier har medlemmar som hyser den här typen av uppfattningar och mycket väl skulle kunna uttrycka sig på det sättet. Det här är ingen företrädare för oss. Det finns säkert en anledning till att hon inte är det. Vad jag förstår är det en person som försökt kandidera i val men som inte fått göra det. Det kanske fanns en anledning till det.

Aftonbladet har talat med Magnus Olsson, ordförande i medlemsutskottet, som hanterar uteslutningsärenden. Han bekräftar att det har inletts ett ärende om den aktuella medlemmen.

– Det kom in ett ärende från vår lokalavdelning. Hon kan lika bra klippa medlemskortet, säger han.

Olof Svensson

Följ ämnen i artikeln