Polisanmälde sin partiledare – utesluts

TT

Publicerad 2022-03-22

Morten Messerschmidt framträder inför sina partikamrater i Christiansborg den 22 februari. Arkivbild.

En kommunpolitiker från Dansk Folkeparti (DF) har anmält partiets ledare Morten Messerschmidt till polisen. Partistyrelsen har beslutat att stänga av kommunpolitikern.

Erik Høgh-Sørensen, som nyligen tog plats i motsvarande kommunstyrelsen i staden Hjørring, har varit en högljudd kritiker mot den nya partiledningen med Messerschmidt i spetsen. I en intervju med danska Politiken tidigare i veckan beskrev han sin partiledare som en ”tyrann på en timmerflotte”.

Brottsanmälan gäller ”förskingring, bedrägeri och/eller förfalskning” och hänvisar till att Messerschmidt skulle ha sett mellan fingrarna med sådant när det tidigare skett i DF:s lokala organisation i Hjørring.

DF:s partistyrelse var på måndagskvällen helt enig i att utesluta Høgh-Sørensen.

– Hans uttalanden och polisanmälan för ärenden som dels är lokala i Hjørring och som dels skedde långt före valet av Morten Messerschmidt som partiledare är naturligtvis helt oacceptabla, säger partisekreteraren Jens Vornøe till Ritzau.

Redan i slutet av februari fick Høgh-Sørensen en formell varning av partistyrelsen, sedan han skrivit en insändare till tidningen Jyllands-Posten där han argumenterade för att Ukraina borde få rusta med kärnvapen i försvar mot Ryssland.

Høgh-Sørensen var en av flera kandidater inför DF:s infekterade partiledarval i januari, men han hoppade av strax innan partistämman.