HEMLIGT

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-22

Osmart att inte låta allmänheten se åtalet mot Göran Lindberg

Tidigare länspolismästare Göran Lindberg.

Förre länspolismästaren Göran Lindberg åtalas i morgon, men hela utredningen förblir hemlig.

Åklagaren vägrar ge allmänheten insyn i de grövsta brott en högt uppsatt polis någonsin misstänkts för.

Det är inget vidare smart beslut.

Först som sist:

Om människor som utsatts för sexbrott vill vara anonyma så ska förundersökningarna inte bli offentliga i samband med att åtal väcks.

Lagen är tydlig på den punkten och åklagare Håkan Roswall begick således inget fel då han beslöt att utredningen kring Lindbergs misstänkta brottslighet ska fortsätta vara hemlig.

Vi kommer inte heller få veta något under rättegången, eftersom åklagaren kräver att den ska hållas bakom stängda dörrar.

Med andra ord förblir misstankarna mot en av Sveriges viktigaste polischefer i stort sett hemliga.

Vi kommer inte få veta mycket mer än det vi redan vet, att Lindberg är misstänkt för fem sexbrott, däribland två våldtäkter och koppleri under tre års tid.

I andra uppmärksammade mål av liknande karaktär har det dock gått alldeles utmärkt att

offentliggöra åtminstone delar av materialet.

Rättegången i hovrätten mot de två stureplansprofilerna som åtalats för våldtäkt på en ung kvinna 2007 var helt öppen.

Delar av utredningen kring och rättegången mot operasångaren Tito Beltran samma år var offentlig.

Allmänheten fick även stor insyn i målet mot männen som åtalades för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Tumba 2003.

Åklagare Roswall har dessutom meddelat att han inte kommer prata med tidningar, radio och tv i samband med att han lämnar in sin utredning.

Ett beslut som kritiserats av Christer Nordström, presstalesman vid polisen i Uppsala, där Lindberg tidigare var länspolismästare.

– Jag har inga synpunkter på att utredningen förblir hemlig. Men medier måste ha rätt att ställa frågor. Lindberg är en av landets mest kända före detta polischefer och allmänintresset är betydande, säger Nordström.

Presstalesmannen har skrivit till åklagaren och vädjat om större öppenhet, men fått nobben.

– Det är en fråga om anständighet. Media borde ha bjudits in. Kollegor runt om i landet har kontaktat mig och gett mig stöd i den här frågan.

Åklagaren säger att han bojkottar media för att han är rädd för att få frågor är av det slaget att han inte kan svara utan att röja de utnyttjade kvinnorna.

Jag vet inte, men det låter inte som en omöjlig uppgift för en åklagare att prata om sitt fall utan att avslöja hemligheter om offren.

Det borde också vara möjligt att, precis som i exemplen ovan, offentliggöra åtminstone delar av förhören med Lindberg, så att vi alla kan bilda oss en uppfattning om vad han har att säga om misstankarna.

Vi har rätt att få veta.

Möjligen kommer Stockholms tingsrätt fram till just det och släpper lite på hysch-hyschet.

Att åtal och rättegångar i grunden är offentliga i Sverige handlar om rättssäkerhet. Insynen är till för att staten inte ska kunna anklaga människor för brott på vilka grunder som helst.

När makthavare misstänks tillkommer ytterligare en dimension – med öppenhet kan vi alla se att även de med viktiga jobb är lika inför lagen.

Det enda åklagaren uppnår är att ge dem med en konspiratorisk läggning ytterligare argument för att samhället skyddar de mäktiga.