Borreliavaccin testas i Sverige

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2022-03-21

Blekinge är en av de platser i Sverige där borreliavaccinet ska testas. Arkivbild.

Snart inleds de första försöken med ett vaccin mot borrelia i Sverige. Vaccinet ska testas på flera platser i landet.

För första gången någonsin ska ett borreliavaccin testas i Sverige. Borrelia är betydligt vanligare än TBE, som det redan finns ett vaccin emot. Det som varit så svårt med att ta fram ett borreliavaccin är att borreliabakterien finns i så många, olika varianter. Under ett års tid har man kartlagt hur det ser ut i Sverige.

– I förstudien har vi kartlagt vilka typer av borrelia som finns här och som vaccinet behöver täcka, säger Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, som leder studien i Sverige.

Görs på flera håll

Personer med misstänkt eller bekräftad borrelia kommer att delta i studien.

– Vi förbereder studien just nu och börjar vaccinera i sommar.

Vaccinet ska testas i Blekinge eftersom det som är känt för att ha en hög förekomst av borrelia. Men testerna görs även på andra orter i Sverige och i flera andra länder i Europa. Vilka svenska orter förutom de i Blekinge det rör sig om är än så länge hemligt.

– Om några veckor kan jag berätta mer, säger Johan Sanmartin Berglund.

”Ska fungera överallt”

I dag finns det inget vaccin mot borrelia. Men försök med vaccin har gjorts tidigare, dock inte i Sverige. I USA har man testat vaccinet Lymerix men det fick dras tillbaka eftersom det bara fungerade på vissa varianter av borreliabakterien och för att det hade biverkningar.

– Det vaccin vi testar ska fungera överallt i världen, säger Johan Sanmartin Berglund.

Det nya vaccinet, som har arbetsnamnet VLA15, har utvecklats av Pfizer och Valneva. VLA15 har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterien som finns i Nordamerika och Europa. Hittills har man inte fått några rapporter om svåra biverkningar.