Stor förödelse efter tågolyckan i Uddevalla

TT

Publicerad 2024-01-16

På måndagen krockade ett pendeltåg med en lastbil i Uddevalla. Lokföraren, en man i 65-årsåldern, omkom i olyckan.

Tågolyckan i Uddevalla, där lokföraren omkom, orsakade stora skador på järnvägen.

Arbetsmiljöverket och Statens haverikommission arbetar nu på platsen.

Arbetsmiljöverket har enligt rutin inlett en utredning av måndagens olycka, där ett pendeltåg och en lastbil lastad med betong krockade utanför Uddevalla.

Lokföraren, en man i 65-årsåldern, omkom i olyckan.

– När något sånt här har hänt måste vi se över: vad var det som hände? Kan arbetsgivaren förhindra att något sådant sker igen? Det är arbetsgivarens ansvar, men vi får kontrollera att man utreder vad som inträffat, säger Fanny Welander, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

”Tufft läge”

Men, betonar hon, det har bara gått en dag sedan olyckan inträffade och än så länge har fokus varit att se till att arbetsgivaren erbjuder krisstöd till sina anställda.

– Det är ett tufft läge för dem och den drabbade är en person som var nära många, säger Fanny Welander.

Olyckan inträffade när lastbilen fastnade i snön på en järnvägsövergång, varpå bommarna fälldes ner. Tåget körde på lastbilens släp.

Stora materiella skador

Skadorna på olycksplatsen är omfattande och det dröjer innan trafiken kan komma igång igen, rapporterar P4 Väst.

– I och med att tåget körde in i lastbilssläpet och drog det ett antal hundra meter så har vi omfattande skador på sliprar och räls, kontaktledningsstolpar och två stycken teknikhus som det finns teknisk utrustning i, säger Morgan Rehn, chef för åtgärdsplanering på Trafikverket, till radion.

Två utredare från Statens haverikommission befinner sig på tisdagen vid olycksplatsen, men något beslut om att inleda en formell utredning har inte fattats.

– Händelsen har anmälts till oss och vi samlar in fakta för att kunna bedöma den. Men det kommer att dröja innan vi fattar något beslut, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande på Statens haverikommission.

Följ ämnen i artikeln