De prisas för insatser för hälsa och miljö

Kristin Groth/TT

Publicerad 2023-09-28

Hennes arbete har bidragit till att dödsfall kopplade till aborter har minskat med 40 procent i Afrika söder om Sahara. Nu tilldelas Eunice Brookman-Amissah ett av årets Right Livelihood-pris.

Av de runt 55 miljoner aborter som genomförs i världen årligen bedöms cirka 25 miljoner vara osäkra och kan leda till dödsfall eller svåra skador för kvinnorna. Kring ämnet råder i många länder ett svårbrutet tabu.

Den ghananska läkaren Eunice Brookman-Amissah har i över 30 år arbetat för att påverka makthavare, sprida information och utbilda kvinnor om deras reproduktiva rättigheter. I Afrika söder om Sahara har hennes arbete bidragit till att antalet abortrelaterade dödsfall har minskat med 40 procent sedan år 2000.

”Liberalare abortlagar”

”För sitt banbrytande arbete kring kvinnors reproduktiva rättigheter i Afrika, där hon lagt grunden för liberalare abortlagar och skapat bättre tillgång till säkra aborter”, motiverar Right Livelihood hederspriset.

Brookman-Amissah har tidigare varit hälsominister i Ghana och har kunnat utföra sitt påverkansarbete i olika högnivåforum.

I nuläget bedöms över 75 procent av alla aborter i Afrika söder om Sahara som osäkra, vilket är betydligt fler än genomsnittet i världen, som ligger på runt 45 procent.

Insatser på Medelhavet

Brookman-Amissah är inte ensam om att få årets pris. Organisationen SOS Méditerranée tilldelas priset för sina sök- och räddningsinsatser på världens dödligaste migrantrutt över Medelhavet.

Dessutom får organisationen Mother Nature Cambodia får pris för sin aktivism för att skydda miljön i Kambodja, och Phyllis Omido från Kenya för sin kamp för att säkra människors land- och miljörättigheter.