Bolsonaro öppnar för guldgruvor i Amazonas

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-02-14

Brasiliens president Jair Bolsonaro öppnar för guld – men inte nödvändigtvis gröna skogar – i Amazonas. Arkivbild.

Jair Bolsonaro vill se mer guldgrävande i Amazonas regnskogar. Brasiliens president har utfärdat två dekret som kan göra det enklare att prospektera guld.

Den ena förordningen är ett statligt program som ska ge ekonomiskt stöd åt gruvindustrin, den andra innebär en förändring i nuvarande lagar och gör det bland annat enklare för de som vill ha licenser att prospektera guld.

Enligt dokumenten är de nio delstater som utgör en majoritet av Amazonas en ”prioriterad region” för gruvorna.

Beskedet orsakade omedelbart bestörtning hos såväl miljögrupper som urbefolkningen, som varnar för att potentiella nya guldgruvor kommer att snabba på den illegala skövlingen av regnskogen.

Bolsonaro, själv son till en prospekterare, har sedan han valdes till president 2018 stött – och stötts av – gruvnäringen och har bland annat lovat att tillåta gruvnäring i områden som skyddats till förmån för urinvånare.

I augusti i fjol rapporterade organisationen Mapbiomas, som analyserar satellitbilder av Amazonas regnskog i Brasilien, att gruvor – lagliga som olagliga – nu tar upp en sex gånger större landyta i Brasilien jämfört med 1985.